132,74 лева става социалната пенсия за старост от 1 юли

Снимка: Ани Петрова

Социалната пенсия за старост се повишава от 1 юли с 5,7% и ще бъде 132,74 лева, реши правителството. Със същия процент ще се увеличат и всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че с повишението на социалната пенсия за старост ще се повишат и всички размери на други пенсии, несвързани с трудова дейност, както и с плащаните добавки.

„По разчети на НОИ, 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни плащания в резултат от днешното решение на МС“.

От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 219,43 лева. Таванът на пенсиите също ще се повиши - от сегашните 910 лева на 1200 лева, припомни министър Петков:

„От сегашните 65 хиляди пенсионери, които са ограничени от съществуващия таван, 41 хиляди се очаква да получат отпуснатия размер на пенсията и само малко над 23 хиляди ще бъдат ограничени и от новия по-висок таван, който влиза в сила от 1-ви юли тази година“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33