Възстановено е унищоженото от пожар читалище в с. Мененкьово

Снимка: belovo.eu

Унищоженото от пожар преди две години читалище в беловското село Мененкьово вече е напълно възстановено. При инцидента оцеля единствено българското знаме и читалищното пиано.

Над 30 хиляди тома литература бяха събрани за две години в рамките на дарителска кампания. За пълното възстановяване на сградата държавата отпусна близо 1 милион лева, каза кметът на Мененкьово Иван Адов:

„След пожара 2016 година, който изпепели цялата сграда, имуществото на читалището е възстановено напълно с дарения от цялата страна. За пълното възстановяване на сградата средствата са 835 хиляди лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, 70 хиляди лева с постановление на правителството на Бойко Борисов за обзавеждане на сградата и 15 хиляди лева имаме дарение от Югозападното горско предприятие за закупуване на дървен материал“.

Свързани новини

„България помага на изгорялото читалище“ - кампания на програма „Христо Ботев“ на БНР

Хората в едно българско село искат  да четат. През юни огнена стихия изпепели библиотеката им с 11 000 тома. Стогодишното читалище - емблематична сграда за района, е място за просвета и подготовка над 200 деца, които се учат в селото.   Над изгорялото..

публикувано на 25.07.16 в 14:26