Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция ще вземе мерки срещу сирийските нападения в Идлиб

Снимка: БГНЕС

Турция ще направи необходимото и няма да остане безучастна, ако продължават сирийските нападения срещу наблюдателните постове на турската армия в Идлиб. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на летището в Истанбул преди да отпътува за столицата на Таджикистан Душанбе, където ще участва във форум по сигурността с азиатски лидери.

През нощта на 13 юни срещу наблюдателен пост №10 на турската армия в северната сирийска провинция беше извършен минометен обстрел.

Турският лидер заяви още, че сирийският народ призовавал Турция да влезе, за да спрат атаките с варелни и фосфорни бомби.

По повод борбата с тероризма Ердоган беше категоричен, че тя ще продължи без ни най-малко колебание. По думите му Анкара ще продължи да се бори с присъствието на кюрдските Отряди за народна защита в Сирия, които Анкара смята за терористи.

На журналистически въпрос по повод 1 година от споразумението за Манбидж с Вашингтон турският лидер коментира, че Съединените щати не са спазили думата си, но това не означава, че Турция се е отказала от въпроса за Манбидж. „Ние запазваме плановете си и ще продължим действията си“, добави турският държавен глава.

Ердоган заяви още, че Турция има право да поддържа военен контингент в Северен Кипър и няма да намали броя на разположените там военни. Турският президент поясни, че страната не се нуждаела от позволения от никого по въпроса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Провинция Идлиб, Западна Сирия

Русия атакува позиции на терористи в сирийската провинция Идлиб

Руските въздушно-космически сили са атакували позиции на терористи в сирийската провинция Идлиб. Координатите на целите са били подадени на руснаците от турските им колеги, съобщават от министерството на отбраната в Москва. През изминалата нощ..

публикувано на 13.06.19 в 15:53
Провинция Идлиб, Западна Сирия

Кремъл: В Идлиб руската армия се бори с терористи

Кремъл настоя днес, че руската армия воюва с „терористи“ в последния джихадистки бастион в Сирия – Идлиб, предаде АФП. „Терористичния огън в Идлиб е неприемлив“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че в провинцията продължава..

обновено на 03.06.19 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от..

публикувано на 26.04.24 в 11:10