Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Жалко, че вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев стават ябълка на раздора

Захариева: Изявлението на президента на Северна Македония за Гоце Делчев беше немислимо преди няколко години

| обновено на 26.06.19 в 20:38
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

България очаква от съвместната историческа комисия да постигне съгласие за промяна в учебниците по история на Северна Македония, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Премиерът Бойко Борисов, който откри Пловдивския икономически форум, изтъкна, че герои като Гоце Делчев трябва да обединяват двете страни.

Според премиера Борисов, решенията на комисията са гаранция за спазването на договора за добросъседство, а и така България ще продължи да подкрепя Северна Македония за членството ѝ не само в НАТО, но и в Европейския съюз.

"Нашият герой Гоце Делчев стана като повод за коментари във всички посоки. А то дори, ако погледнем, е жалко! Защо? Защото това е един български герой, който е желал, който се е жертвал, заложил всичко за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, който е по народност аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба, а след това е загинал в трета страна и вместо тези герои, със своята саможертва, да ни правят горди всички, да ни обединяват и да ни правят по-силни, стават ябълка на раздора. Не мога да ги разбера".

Премиерът Борисов добави “ за радост Балканите имат в момента политици с разум и опит, и ще преодолеем всички тези трудности“.

„В интервю за телевизия „Алсат" миналата седмица президентът Пендаровски определи като "неоспорим" факта, че Гоце Делчев се е определял като българин. В същото време той каза, че борбата му е била за независима Македония. Изявлението беше немислимо преди няколко години, каза по-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева. Според Захариева, е ред на следващите стъпки:

"А именно комисията да се съгласи по общ текст. Те ще имат следваща среща септември месец, който да бъде наистина основа и за общи чествания, и най-вече за промяна на техните учебници. Това е много важно. Докато продължава в техните учебници и учебни материали да има изкривяване на истината за общата ни история, за съжаление, отвреме навреме ще възникват такива напрежения. Важното е, че ние водим диалог и начинът да се реши това напрежение е да кажем истината".

Междувременно пред медии в Скопие министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров заяви, че София и Скопие имат големи общи цели. Той вярва, че България няма да пречи на интеграцията на страната му в Евросъюза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе ултрамаратон "Дунав 24 часа бягане" . Дисциплините са 3 по 2 часа, 6 часа, 12 часа и 24, като ще има..

обновено на 21.04.24 в 07:45

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев. В края на 2022 година..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от нигерската армия премиер Али Маха-ман Ламин Зайн по време на разговори във Вашингтон. Според..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е било обект на нападението. Това съобщава Фокс Нюз като цитира на високопоставени американски военни..

публикувано на 20.04.24 в 07:29