Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък изтича срокът за кандидатстване в гимназиите след 7 клас

МОН: Резултатите от НВО след 7 клас са по-добри от миналогодишните

| обновено на 03.07.19 в 17:54
Снимка: Архив, БНР

Резултатите от тазгодишното националното външно оценяване на учениците от 7 клас представи днес Министерството на образованието и науката. На него се явиха над 61 хиляди ученици от цялата страна, които на 17 юни държаха изпит по български език и литература, на 19 юни – по математика, а на 21 юни – по избран от тях чужд език.

От днес до петък е срокът за кандидатстване след 7 клас в профилираните и професионални гимназии. За първи път кандидатстването за класиране в гимназиите ще е изцяло електронно. То може да се направи както от вкъщи, така и в училищата-гнезда.

Учениците могат да кандидатстват в неограничен брой училища. Всяка желана паралелка трябва да бъде вписана като отделно желание. При кандидатстването се посочват областта, града, училището и специалността, в която учениците искат да продължат образованието си.

Максималният брой точки, с които могат да кандидатстват учениците, е 500. 400 от тях са от националното външно оценяване, провело се миналия месец. Останалите точки са от свидетелството след 7 клас.

След като бъде обявено първото класиране, учениците могат да се запишат в учебното заведение, за което са класирани или да продължат на второ класиране, без да имат право да разместват желанията си. На третото класиране желанията могат да бъдат пренаредени в зависимост от останалите свободни места.

2499 паралелки са заложени в държавния план-прием след 7 клас. 57 на сто от тях са професионални, а останалите-профилирани. 

Резултатите от Националното външно оценяване след 7 клас като цяло са по-добри от миналогодишните - такава е обобщената оценка на МОН, представена на пресконференция днес. Само 1 седмокласник в цялата страна е получил максималните 100 точки и на двата изпита - по БЕЛ и по математика. Традиционно с най-висок общ успех са учениците от математическите гимназии в Пловдив, София и Варна, които са постигнали над 90 точки и при двата изпита. 

Точното сравнение с резултатите от предишни изпити е невъзможно поради новия единен формат на изпита. Той съдържа материал от 5, 6 и 7 клас, с изключение на литературата, където са включени произведения само от 7 клас, подчерта зам.-министър Таня Михайлова:

"Имаме различно разпределение на задачите, нов тип задачи, ориентирани към функционална грамотност, към това да могат да се оценяват и умения. В тестовата част имаха и различна тежест не както преди всяка задача да носи равен брой точки".

Средният резултат от изпита по БЕЛ е 53,06 точки и според експертите се равнява на добър и много добър. С най-висок успех са децата в областите  София, Смолян и Пазарджик, а най-слаби резултати отчитат в Ямбол, Сливен и Шумен. Т.нар. "отворени въпроси" затрудняват повече учениците, обобщи експертът по БЕЛ Александър Трингов:

"Най-много ги затрудняват задачите, които изискват от тях възпроизвеждане на знания, свързани с граматиката, със синтактичната синонимия и задача, която изисква умения, т.е. тълкуване на откъс от художествен текст."

По математика резултатът е значително по-слаб - едва 33,63 точки и се съотнася към среден и добър успех.  Областите София, Варна и Смолян са на челните места в класацията по най-добри резултати. На опашката са учениците от Видин, Шумен и Монтана. Близо 80 на сто от седмокласниците изобщо не са отговаряли на отворените въпроси, които изискват пренасяне на знания от целия етап на обучение, и това обяснява по-слабите резултати, смята експертът по математика Маня Манева:

"Тази година са срещнали трудност при определянето на еднаквите фигури. Миналата година именно задача с еднакви триъгълници имаше най-висок процент постижимост, а тази година такава задача е с 23% само. по отношение разчитане на данни, т.нар. "функционална грамотност", учениците няма как да се справят ако нямат натрупани знания от минали години, само със знанията от 7 клас."

Все още системата не е заработила по-добре, обобщи образователният министър Красимир Вълчев.

"Промените, новите учебни програми, които бяха въведени не са дали драматично различни резултати. Основният фактор за доброто обучение си остава по-мотивирани учители, повече методическа подкрепа, повече квалификация. ние трябва ефективно и последователно да настроим системата да дава и функционална грамотност."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41