Николай Поппетров: Всички нови учебници по история за десети клас имат нужда от пълна преработка

Снимка: БГНЕС

Всичките нови учебници по история за десети клас имат нужда от пълна преработка. Това каза Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН.

Поводът е спирането на процедурата за учебниците след критики, че има манипулативно, подвеждащо или тенденциозно представяне на комунизма и на Възродителния процес.

Г-н Поппетров коментира:

"Министърът не може да има мнение по съдържанието. Министърът първо не е историк. Той е политическо лице. Той може да каже: "Има проблем. Аз спирам този проблем. Трябва да го решим". Нека да престане да се извинява и постфактум да обяснява, че грешките в матурите, грешките в учебниците са дошли от някъде другаде".

От своя страна историкът проф. Нина Дюлгерова препоръча да не се  въздейства политически върху тези, които пишат учебниците.

"Политически да не се въздейства и да не се оказва натиск върху тези, които пишат учебниците. Вероятно тези двама-трима, които излязоха да говорят доста некомпетентно, са получили някакви пари. Когато тръгват хора, които са далеч от историята, да коментират не фактите, тук вече върви действително битка за историята".ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Дупница търси изпълнител за рекултивация на закритото сметище

Общината в Дупница стартира процедурата по избор на изпълнител за рекултивацията на закритото от 1-ви януари 2018-а г. сметище над ж.к. „Бистрица“, казаха от администрацията. Рекултивирането трябва да се ускори, след като сметището непрекъснато се самозапалва и обдимява района край града и селата Джерман, Блажиево, Баланово, коментират от общинската..

публикувано на 21.10.19 в 19:49
Протестът пред френското посолство в София.

Протест пред посолството на Франция в подкрепа на Северна Македония

Граждани протестираха тази вечер пред  френското посолство в София срещу решението на Франция да блокира започването на преговори със Северна Македония за членство в Евросъюза. Организаторите на протеста изразиха опасения отлагането на европейската перспектива да предизвика политически хаос в Република Северна Македония и призоваваха Париж да..

обновено на 21.10.19 в 19:38

Томислав Дончев към студенти в Медицинския университет в Плевен: Бъдете дръзки

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че Плевен се е превърнал в град в центъра на събитията, поради мащабните инфраструктурни проекти, свързани с него. Той посочи автомагистрала "Хемус" и газопровода, от който идва част от трасето на "Балкански поток".  Дончев определи още важността на Плевен и заради това, което се случва в Медицинския..

публикувано на 21.10.19 в 19:36
Реджеп Ердоган говори пред форум, организиран от държавната телевизия „ТРТ Уърлд“ в Истанбул.

Ердоган обвини Запада, че е застанал на страната на терористите в Сирия

Западните страни застанаха редом до терористите и атакуваха Турция по време на военната операция в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Истанбул. Той отново подчерта, че Турция няма териториални апетити към никоя страна.  Реджеп Тайип Ердоган обвини страните-членки на НАТО и Европейския съюз, че са застанали на..

публикувано на 21.10.19 в 19:27
Лидерската среща при президента Стево Пендаровски в Скопие.

Предсрочен вот в Северна Македония седмица преди православния Великден

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Северна Македония на 12 април идната година. Това решиха късно снощи лидерите на парламентарно представените партии на извънредна среща при президента Стево Пендоравоски. Те бяха единодушни и по още един важен въпрос - Северна Македония няма да се отказва от усилията си да стане пълноправна..

публикувано на 21.10.19 в 19:04
Светлана Шаренкова

Светлана Шаренкова: Посещението на министър Захариева в Москва говори за рестарт на отношенията

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Москва по покана на своя руски колега Сергей Лавров. Какви са резултатите от посещението на външния ни министър, според Светлана Шаренкова, председател на форум “България – Русия“ “Мисля че това е една много положителна новина. И след започнатия от президента..

публикувано на 21.10.19 в 18:37
Джон Бъркоу, говорител на британската Камара на общините

Бъркоу отхвърли възможността за ново гласуване в парламента на Брекзит сделката

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви на британското правителство, че то не може отново да опита да поиска гласуване на договорената от премиера Борси Джонсън Брекзит сделка, тъй като това представлява повторно задаване на един и също въпрос пред парламента в рамките на по-малко от 49 часа. Подобно нещо се случи и през март..

публикувано на 21.10.19 в 18:01