Николай Поппетров: Всички нови учебници по история за десети клас имат нужда от пълна преработка

Снимка: БГНЕС

Всичките нови учебници по история за десети клас имат нужда от пълна преработка. Това каза Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН.

Поводът е спирането на процедурата за учебниците след критики, че има манипулативно, подвеждащо или тенденциозно представяне на комунизма и на Възродителния процес.

Г-н Поппетров коментира:

"Министърът не може да има мнение по съдържанието. Министърът първо не е историк. Той е политическо лице. Той може да каже: "Има проблем. Аз спирам този проблем. Трябва да го решим". Нека да престане да се извинява и постфактум да обяснява, че грешките в матурите, грешките в учебниците са дошли от някъде другаде".

От своя страна историкът проф. Нина Дюлгерова препоръча да не се  въздейства политически върху тези, които пишат учебниците.

"Политически да не се въздейства и да не се оказва натиск върху тези, които пишат учебниците. Вероятно тези двама-трима, които излязоха да говорят доста некомпетентно, са получили някакви пари. Когато тръгват хора, които са далеч от историята, да коментират не фактите, тук вече върви действително битка за историята".ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Иво Инджов: Кандидатът за кмет трябва да е резултат от огромна предварителна работа на политиците

И на предстоящите местни избори ще наблюдаваме висока степен на комуникационен непрофесионализъм от страна на политиците, съмнявам се, че някой от тях е прочел учебник по политическа комуникация или политически маркетинг, заяви пред БНР политологът Иво Инджов. В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той отбеляза, че в София, където е..

публикувано на 20.08.19 в 13:58

Втори случай на африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област

Втори случай на африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след днешното заседание на Епизоотичната комисия .  Заразеното месо е на диво прасе, открито в Държавно горско стопанство "Алабак". Преди седмица бяха намерени останки от болно диво прасе в Горското..

публикувано на 20.08.19 в 13:53
Лъчезар Богданов

Експерти предупреждават за нова икономическа криза

Експерти предупреждават за нова икономическа криза, която може да застигне и България. Икономиката ни усеща първите ефекти от забавянето на световната икономика – свиването на износа, на производството и на инвестициите. Страната ни запазва икономическия си растеж от около три процента и половина на годишна база. Продължават да растат..

публикувано на 20.08.19 в 13:46

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната.  Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака за своето пътуване. Служителката в билетната каса в..

публикувано на 20.08.19 в 13:44

Наплив на ученици да работят през лятото в Кюстендил

Над 70 са вече издадените разрешителни за ученици да работят по трудов договор в Кюстендил, казаха от областната ниспекция по труда. Повечето са започнали като сервтьори и бармани по заведенията, но има и в материалното производство, дори работят в автомивки. За цялата минала година работещите ученици са били 66, сега ще са повече от 80, казват от..

публикувано на 20.08.19 в 13:37