Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 сребърни и един бронзов медал за България на Международната олимпиада по математика

Българският отбор на откриването на Международната олимпиада по математика в Бат, Великобритания.

България е на 19-о място в отборното класиране на Международната олимпиада по математика, като и всеки от 6-те ѝ състезатели се завърна с медал. Българският отбор бе в подмладен състав, но това не му попречи да се представи отлично на състезанието в град Бат, Великобритания, където завоюва 5 сребърни и един бронзов медал в тежката конкуренция.

Иво Петров, ученик в 11 клас на СМГ, който спечели сребърен медал на направи истински подвиг и в рамките на две седмици спечели два сребърни медала от Международната олимпиада по физика в Тел Авив (7-15 юли Тел Авив), сега завоюва сребърен медал и по математика. Също сребърен медал спечелиха Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ;Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ;Кьонг До, 10 клас, СМГ; Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас. Кристиян Василев, 12 кл, ПЧМГ се пребори за бронзов медал.

Ръководители на отбора на МОМ 2019 са гл. ас. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ, ИМИ – БАН), гл. ас. д-р Стоян Боев (НБУ) и проф. Петър Бойваленков (ИМИ – БАН) в ролята на наблюдател.

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли, като всеки от тях включва решаване по 3 задачи - общо 6 за двата дни. Церемонията по награждаването се проведе на 21 юли, а българският отбор се прибира  на 22 юли вечерта.

Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

Първо място в отборното класиране с еднакъв брой точки завоюваха САЩ и Китай, а в челните 20 места след тях са Южна Корея, Северна Корея, Тайланд, Русия, Виетнам, Сингапур, Сърбия, Полша, Унгария, Украйна, Япония, Индонезия, Индия, Израел, Румъния, Австралия, България Великобритания.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички 60 издания на международната олимпиадата по математика от създаването ѝ до днес. Шестимата български представители тази година мериха математически сили с над 600 ученици от 112 други отбора от всички краища на света. За сравнение - в първата Международна олимпиада по математика през 1959 г. в Румъния се включват 7 държави. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на..

публикувано на 17.07.24 в 07:33
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външния ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма. В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си. Русия, която е ротационен..

публикувано на 17.07.24 в 07:30
Председателят на ЕС Шарл Мишел

Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския Орбан за преосмисляне на европолитиката спрямо Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския премиер Виктор Орбан за преосмисляне на европейската политика по отношение на Украйна, предаде Ройтерс. Орбан: Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран В отговор на писмото на унгарския лидер, Мишел опроверга твърдението му,..

публикувано на 17.07.24 в 07:25

Кабинетът приема структурни промени в здравеопазването

Служебното правителство ще заседава днес. Очаква се да бъдат приети структурни промени в здравеопазването и да се даде съгласие социалното министерство да организира почивка в България на деца от Украйна и техни придружители в бази на дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих". Кабинетът ще възложи на "Български пощи" да извършва услуга..

публикувано на 17.07.24 в 07:23

Продължава борбата с пожарите, частично бедствено положение в Болярово

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 07:20

Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се..

публикувано на 17.07.24 в 07:14

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43