На местните избори наесен няма да може да се гласува машинно, реши окончателно НС

Снимка: БГНЕС

На местните избори наесен няма да има възможност да се гласува машинно, а само с хартиени бюлетини. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание с прокараните на второ четене промени в Изборния кодекс. ГЕРБ обаче се отказа от отмяна на машинното гласуване и за парламентарни избори. 

Със 129 гласа "за", 69 "против" и един "въздържал се" машинното гласуване напълно отпадна за изборите наесен. Вносителите от ГЕРБ отново посочиха като мотиви редица дефекти на машинното гласуване и сложността на местния вот, а отстъплението от първоначалното предложение забраната за машини да важи и за парламентарни избори, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниеа Дариткова обясни с търсене на съгласие. 

Левицата обаче далеч не прие аргументите на управляващите. Смиляна Нитова и Кръстина Сидерова:

"Така подготвяте служебната си победа в следващите избори за местна власт".

"Няма как да дадеш 50 лева, няма как да отидеш и да кажеш: "Гласувай за този", за да ти излезе вотът. Така че машинният вот гарантира честен избор, защото как ще си снимаш бюлетината пред комисията, няма как да стане".

Александър Иванов от ГЕРБ контрира.

"Много запознати сте, тясно и в детайл как се опорочават избори. Не търсете индулгенция за загубата на предстоящите местни избори".

Приетото предложение на ГЕРБ предвижда за всички останали избори след местния вот за депутати, президенти, членове на Европарламента в секции с над триста избиратели да се гласува само машинно. 

Хамид Хамид от ДПС приветства изменението: "Това е крачка напред. Вярно не е пълна победа, но е голяма крачка напред".

След местните избори наесен обаче Изборният кодекс отново ще се прекроява. Тази заявка направи Даниела Дариткова от ГЕРБ: "Ние наистина търсим съгласие".

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33