Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди от село Безмер протестираха два пъти в един ден

Блокадата при село Крушаре продължава седми ден

| обновено на 08.08.19 в 21:01
Протестът в Безмер
Снимка: БГНЕС

Животновъди от ямболското село Безмер протестираха срещу умъртвяването на домашните животни в санитарните зони около промишлените свинекомплекси.

Протестът, който започна в 19 часа, е втори за деня. Тази сутрин животновъдите затвориха за около два часа движението към авиобаза Безмер. 

Хората настояват малкото останали живи прасета в личните стопанства да бъдат запазени. Според тях сега са най-горещите дни и времето не е подходящо за колене на животните. Някои се обявиха за възстановяване на прасетата за сметка на свинекомплексите 

По данни на кметовете в община Тунджа, почти всички стопани са заклали доброволно животните, отглеждани в заден двор. Продължават проверките от ветеринарите и дезинфекцирането на дворовете в цялата Ямболска област 

По списък в село Безмер е имало 260 животни, а сутринта бяха останали живи около 100. Срокът, в който стопаните трябваше да умъртвят прасетата си, изтече на 2 август. 

По-рано днес стопаните настояха, че периодично ще блокират пътя, докато някой от управляващите не им обърне внимание.

Междувременно блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден. Към 21 ч. на мястото имаше 30 души. Обходният маршрепе през селата  Камен, Жельо войвод и  Кабиле.

На среща с областният управител на Сливен Чавдар Божурски по-рано днес, те са заявили, че желаят исканията им да достигнат до министър-председателя Бойко Борисов. Исканията им са за удължаване на срока за регистрация на прасетата и изплащане на обезщетения на хората, които вече са заклали животните си при същите условия, както за  промишлените ферми. Божурски е уведомил земеделския министър Десислава Танева. Протестиращите обявиха, че ще чакат отговор на правителството и няма да вдигат блокадата. 

Друг важен регионален път също беше блокиран от частни стопани, недоволни от мерките срещу африканската чума. Десетки жители на община Долни Чифлик, които отказват да умъртвят домашните си прасета, за десетина минути излязоха на пътя Варна-Бургас. Утре се очаква нова блокада на шосето там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спокойно и без инциденти в шестия ден на протеста на стопаните в с. Крушаре

Спокойна е обстановката, няма инциденти в шестия ден на протеста в село Крушари срещу превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете, съобщава кореспондентът на Радио Стара Загора Румяна Стефанова. Стопаните остават..

публикувано на 07.08.19 в 15:44
Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха за около два часа главния път Сливен - Ямбол.

Да отпадне евтанизирането на здравите прасета, искат протестиращите в Крушаре

Шести ден продължава да бъде затворен пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре, заради протестът на недоволните срещу мерките въведени от правителството за унищожаване на прасетата отглеждани в домашните стопанства. Днес протестиращите обявиха, че..

публикувано на 07.08.19 в 09:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция,..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45