Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъди с Медведев проекта АЕЦ „Белене“ и възможността за доставка на туркменски газ през Русия

В близките дни се очаква да бъде подписан договор за изграждане на трасето на "Балкански поток"

| обновено на 12.08.19 в 19:13
Бойко Борисов с Дмитрий Медведев
Снимка: БГНЕС-архив

В близките дни се очаква да бъде подписан договор за изграждане на трасето на "Балкански поток", по което в България ще влиза руски природен газ. До 19 август се чака и заявление от "Росатом", която е конструктор на проекта АЕЦ "Белене", за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор. 

Това стана ясно след разговора на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в туркменския курорт Аваза на брега на Каспийско море.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде пояснения за разговора между премиерите с централна тема енергийните проекти като заяви, че няма пречки да се изгради тръбата на „Балкански поток“.

„Надяваме се съвсем скоро нещата да бъдат финализирани и да се пристъпи към подписване на договор. Този проект, на практика, ще даде възможност за сигурност на доставките и диверсификация на маршрута за доставка на природен газ“, отбеляза г-жа Петкова.

Вероятно по тази тръба скоро към България и хъба „Балкан“ ще тече и туркменски газ, който ще минава през Русия, за което също е дадено принципно съгласие от премиера Медведев. Ще се проучат най-добрите варианти, тъй като и трите тръби за пренос от Туркменистан минават през руска територия 

България и Русия споделят виждането, че богатият на газ Каспийски регион е важен в енергийно отношение и за двете страни. Това заявиха премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в началото на разговора си в Туркменистан, където двамата се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум.

Борисов посочи ролята на България като врата към Европа:

"Това е регион с огромни възможности, а България  е от другата страна на Черно море като врата за Европа. „Аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи. Зона на мира“

Двете страни могат да са партньори, убеден е и Медведев:

"Вашето посещение тук говори, че потенциалът на Черноморския и Каспийския регион може да бъде обединен. Това сътрудничество може да донесе дивиденти и за двете страни", отвърна Медведев.

Информация за последвалия разговор на двамата премиери беше разпространена от правителствената информационна служба. Според съобщението Борисов е заявил, че България води политика за гарантиране на енергийна сигурност, както за страната, така и за ЕС. Той е обърнал специално внимание на работата по проекта за газоразпределителен център „Балкан“.

На срещата е била обсъдена и възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия, съобщи правителствената пресслужба. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август.

Според премиера Борсов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, г-н Борисов е посочил интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Министър-председателят Бойко Борисов е изразил и удовлетворение от проведеното 16-о заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е изразил очакване следващата й сесия да се състои в близко време и да допринесе допълнително за развитието на двустранните отношения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02