Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп с писмо-предупреждение към Ердоган

Пратеници на САЩ отиват в Турция в опит за спиране на огъня в Сирия

Ердоган и Путин ще се срещнат в Сочи на 22 октомври

| обновено на 17.10.19 в 09:03
Снимка: БТА

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо ще посетят днес Турция, където ще водят преговори за спиране на огъня в Северна Сирия. Пенс ще се срещне с турския държавен глава Реджеп Ердоган. До момента Турция категорично отказва да спре военната си операция и да преговаря с „терористи“. Срещата Пенс - Ердоган е планирана за 14 и 30 часа днес.

В делегацията участват още съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън, който вчера вечерта проведе среща с говорителя и съветник на турския президент Ибрахим Калън, и специалният пратеник за борба с групировката „Ислямска държава“ Джеймс Джефри. Те ще проведат срещи с различни високопоставени турски официални лица.

Според информации в медиите американската делегация разполага със списък с физически и юридически лица, на които Съединените щати може да наложат санкции.

Писмо-предупреждение

Дни след като Доналд Тръмп нареди американските войски да се изтеглят от Северна Сирия, той е написал писмо на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с предупреждение, че ако нахлуе там, ще бъде запомнен завинаги в историята "като дявол", съобщи Асошиейтед прес.

"Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъда отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя, ако е необходимо". Това са думи на Тръмп в писмото му от 9 октомври, за което се разбра вчера. 

Най-ясният отговор на писмото на Тръмп е началото на военната операция в Сирия, съобщи Си Ен Ен –Тюрк, позовавайки се на турски дипломатически източници. Според тях турският президент Реджеп Ердоган е „хвърлил писмото на боклука“.

Финансовият министър Стивън Мнучин потвърди, че се подготвят нови санкции срещу Турция, ако не се постигне споразумение за спиране на огъня в Северна Сирия. 

Наложените по-рано от Съединените щати санкции обаче бяха оценени от наблюдателите като по-леки от очакваните.

Чавушоглу: Отношенията със САЩ са на критичен етап

Отношенията със Съединените щати се намират на критичен етап, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу вчера пред депутатите в Меджлиса. Той допълни, че заплахите със санкции са неприемливи и няма да повлияят на Турция. Турският първи дипломат изрази очакване американската страна да се откаже от този „вреден подход“ и допълни, че Анкара „ще даде необходимия отговор“ на санкциите.

Среща Ердоган - Путин

На 22 октомври ще се проведе срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин, съобщиха от дирекцията по комуникации на турското президентство. Двамата лидери ще се срещнат в руския черноморски град Сочи.
Ситуацията в Северна Сирия

Замяната на американския флаг с руски и преминаването на кюрдските Сили за народна защита под контрола от една на друга сила е неприемливо. Това становище по повод ситуацията в северния сирийски град Манбидж изрази турският президентски говорител Ибрахим Калън след редовно правителствено заседание вчера вечерта. В района навлязоха сирийски и руски части, след като Дамаск постигна споразумение с кюрдските сили.

Ибрахим Калън отрече наличието на официални контакти между Турция и „режима на Асад“. По думите му, ако трябва да се предаде послание, например особено за сигурността на турските военни в Сирия, то се предава чрез иранско или руско посредничество, обясни Калън. Във вторник руски източници съобщиха, че между сирийските, руските и турски разузнавателни и военни ведомства тече координация в реално време.

Междувременно различни източници предават, че сирийската армия е навлязла в град Рака в североизточната част на Сирия, а руски и сирийски части са в околностите на Кобане на северозапад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Foto: EPA/BGNES

Ердоган все пак ще се срещне утре с Майк Пенс

Турският президент Реджеп Ердоган утре ще се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс и водената от него делегация, потвърди директорът на президентските комуникации в Турция Фахреттин Алтун. Пенс, държавният секретар Майк Помео и други..

публикувано на 16.10.19 в 18:19

Ердоган: Санкциите не ни плашат, продължаваме операцията в Сирия

Заплахите от санкции не могат да изплашат Турция и тя успешно продължава операцията си в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той още веднъж отхвърли всички призиви за преговори, като се мотивира, че е невъзможно Турция да..

публикувано на 16.10.19 в 09:02

Майк Пенс: Тръмп поиска от Ердоган незабавно прекратяване на огъня в Сирия

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че президентът Тръмп е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и е поискал незабавно прекратяване на огъня в Сирия, предаде Ройтерс. "Съединените американски щати не са давали..

публикувано на 15.10.19 в 06:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС.  При 63% преброяване на гласовете резултатите са:  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08