Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск ще препоръча на лидерите на ЕС да приемат искането за отлагане на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще препоръча на лидерите от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане на датата за Брекзит до 31 януари 2020 г.

Междувременно екипът на Европейската комисия за преговорите ще се трансформира в работна група за отношенията с Лондон. Тя ще започне работа на 16 ноември, независимо от политическите развития в Обединеното кралство. Председател на групата ще бъде отново французинът Мишел Барние, който заяви, цитиран от "Файненшъл таймс", че "Брекзит не е краят на историята", а "Великобритания си остава приятел, съюзник и партньор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18
Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02