Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция почита покровителя на Солун Свети Димитър

Снимка: Уикипедия

Гръцката полиция въведе извънредни мерки по охрана и контрол на трафика до вторник заради празниците - на покровителя на Солун - Свети Димитър, който отбелязваме днес и предстоящия в понеделник национален празник.

Тържествата в чест на "Свети Димитър Солунски" започнаха от вчера, а в понеделник в цяла Гърция ще се проведат манифестации.

Засилени са мерките на пътна полиция при вход и изход от голямите гръцки градове. Стриктно се следи за неправилно паркиране на местата за изяви във връзка с празниците. Летища, пристанища и гари са под засилена охрана. На много пътни участъци е в сила забрана за движение на товарни камиони.

Днес на празника "Свети Димирът Солунски" под охрана са всички църковни храмове. Акцентът на тържествата е в катедралата на Солун. По традиция на този ден търговските магазини са затворени.

Утре в Солун е ученическата манифестация, а в понеделник военният парад във връзка с националния празник „Денят ОХИ“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

Пътна полиция в Гърция предупреждава за въведени извънредни мерки по контрол на трафика във връзка с предстоящите празници в страната. Отново е въведен силен контрол над трафика, за да се облекчат пътуванията от днес до понеделник включително. На..

публикувано на 25.10.19 в 10:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11