Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийските пожари взеха четвърта жертва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийските власти съобщиха за четвърта жертва на опустошителните пожари, които бушуват от седмица по източното крайбрежие на страната, предаде Би Би Си.

Тялото на 58-годишен мъж е открито в северната част на щата Нов Южен Уелс.

Огнеборците се борят с над 120 пожара в щата и в съседния Куинсланд, а местни жители в Западна Австралия са предупредени за изключително опасни условия.

Полицията междувременно обвини 16-годишно момче в умишлен палеж, от който започнал мощен пожар, унищожил 14 домове в град Йепон – на 650 км от Бризбейн.

Пожарната служба предупреди, че „най-тежкото от лятото тепърва предстои“.

Днес група бивши ръководители на пожарни служби обвиниха правителството в игнориране на техните предупреждения за климатичните промени и потенциалния им ефект. 


Най-сериозно остава положението в щата Нов Южен Уелс, където са регистрирани 61 пожара, а за борбата със пламъците са мобилизирани над 800 пожарникари.

Стотици домове са унищожени или повредени. Над 1 милион хектара растителност са погълнати от огъня, съобщава Франс прес.

Разпространението на огъня е благоприятствано от горещото време, силните ветрове и сухата растителност.

Всяка година в Австралия пламват подобни пожари по време на пролетта и лятото в Южното полукълбо. Тази година сезонът на пожарите на огромния островен континент обаче започна необичайно рано и може да се окаже един от най-тежките в историята.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожарите в Австралия отмениха последния кръг от рали шампионата.

Отмениха рали „Австралия“ заради пожарите

Последният кръг от Световния рали шампионат (WRC) рали "Австралия" беше отменен заради опустошителните пожари в страната, съобщиха от Международната автомобилна федерация (ФИА). Състезанието трябваше да се проведе от 14 до 17 ноември...

публикувано на 12.11.19 в 12:51

Пожарите в Австралия достигнаха Сидни

Опустошителните австралийски пожари стигнаха на едва на километри от центъра на Сидни днес, предаде АФП. Властите съобщиха, че контролират избухнал пожар в едно от предградията на Сидни – най-големият град в Австралия, но и че друго огнище е..

публикувано на 12.11.19 в 08:59

Пожарите в Австралия взеха поне 3 жертви

Опустошителните пожари в Източна Австралия причиниха смъртта на най-малко трима души и прогониха стотици от домовете им, предаде АФП. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като пожарникарите не успяват да стигнат да някои населени места...

публикувано на 09.11.19 в 13:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15