Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обяви извънредна ситуация в областта на климата

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент одобри резолюция, която обявява извънредна ситуация в областта на климата и околната среда в Европа и в света. Депутатите настояват Европейската комисия да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват на целта за ограничаването на глобалното затоплянето под 1,5 °C.

В отделна резолюция парламентът призовава ЕС да представи своята стратегия за достигане на климатична неутралност възможно най-скоро и не по-късно от 2050 година.

Евродепутатите апелират към новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен курс.

Според Европейския парламент страните-членки трябва поне да удвоят вноските си към Зеления фонд за климата, като депутатите отправят настоятелен призив държавите да спрат поетапно директните и индиректни субсидии за изкопаеми горива до 2020 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европейците се страхуват от климатичните промени повече от тероризма, безработицата или миграцията

Почти половината от всички европейци се страхуват от изменението на климата повече, отколкото от загуба на работни места или от терористични атаки, показва проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Проучването беше оповестено в..

публикувано на 28.11.19 в 17:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Противоминната група на България, Румъния и Турция се включва в учението "Бриз 2024"

Новоформираната противоминна група на България, Румъния и Турция се включва във военноморското учение "Бриз 2024“". За първи път то ще премине без участието на двете постоянни групи на НАТО.  На Морската гара в Бургас с тържествена церемония бяха..

публикувано на 06.07.24 в 12:25
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че няма да преговарят с "Възраждане" за съставянето на правителство. В публикация във Facebook Петков коментира, че в 50-oто Народно събрание има две потенциални мнозинства - първото - от ГЕРБ и..

публикувано на 06.07.24 в 12:07
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да преобрази Великобритания

Исторически резултат за Лейбъристка партия на Киър Стармър във Великобритания. Те спечелиха общите избори на Острова и ще управляват в Кралството за първи път от 14 години.  Стармър представи доста амбициозно правителство. То има потенциала да..

публикувано на 06.07.24 в 11:55
Президентът на САЩ Джо Байдън

Избори: Завой наляво във Великобритания, надясно във Франция и ще се оттегли ли Байдън?

Цяла една ера за Великобритания приключи тази седмица. Насред стагнация, упадък на обществените услуги и безкраен низ от политически скандали, Консервативната партия слезе от власт след 14-годишно управление. Риши Сунак обяви решението си да подаде..

публикувано на 06.07.24 в 11:41

Матю Болдуин: Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове

Украйна няма да поднови договора за транзит на руски газ през територията си, който изтича в края на годината. Това отново бе потвърдено от властите в Киев през седмицата, макар че руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да..

публикувано на 06.07.24 в 11:34
Жозеп Борел

Борел посети щаба на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел посети разположения в Гърция оперативен щаб на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море. Жозеп Борел е бил запознат с развитието..

публикувано на 06.07.24 в 11:30

Фестивал "Баницата в делник и празник" се провежда във великотърновското село Балван

Великотърновското село Балван днес е домакин на кулинарния фестивал "Баницата в делник и празник". Жените в Балван са всепризнати майсторки на дърпаната баница. Кметството и читалище "Нива - 1898" за седма година организират Фестивалът на..

публикувано на 06.07.24 в 11:22