Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Нямаме ни най-малка вина за ситуацията с ветото за ЕС

Президентът на РСМ Пендаровски определи като историческа глупост твърдението, че цялата история на Република Северна Македония до 1945 година е българска и че всичко от десети век до 1945 година е българско

| обновено на 14.12.20 в 19:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid кризата, инфраструктурни и социални проекти бяха в центъра на отчета на премиера на република Северна Македония Зоран Заев за първите 100 дни от втория му кабинет. Темата за България намери място в края на половинчасовата му реч.

Език на омразата се разпространява и в двете държави, заяви Зоран Заев и призова както македонци, така и българи да не се поддават на провокации:

Това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ, ние нямаме ни най-малка вина за тази ситуация. Ние твърдим, че македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори и че не можем и никога няма да се откажем от правото си на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и всички други международни договори и конвенции, които са подписани и от Република България“.

Надяваме се щетата, предизвикана от неоправданото вето за евроинтеграция на региона, да бъде поправена бързо, завърши Заев.

Той заяви, че ако до края на годината президентът Стево Пендаровски не свика лидерска среща за българското вето, както поиска лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, то той самият ще го направи.

Същевременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945 г., съобщава БТА, като цитира портала "Плусинфо" и сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български.

За Пендаровски е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945 г. е била българска и всичко от десети век до 1945 г. е било българско.

"Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944 г. са се събудили и са казали: "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост".

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944 г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос. 

„Лудост ще е да започнем дискусия за идентичността и езика“, заявява Пендаровски, въпреки че българските власти неведнъж са обявявали, че никой не поставя под въпрос тези теми.

А македонският актьор Драган Спасов- Дац написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което нарича България „пръв комшия“ и призовава за разбирателство.

Дуото Дац и Александър изпълниха песента „Корона, чао!“, която премиерът си пусна в едно от излъчванията на живо във Фейсбук.

Дац призовава да слушаме тяхното изпълнение на песента „Целувката на Ана“, която е част от проекта „Любовен паспорт“, обединяващ песни от всички държави на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов отговори на Дац, като написа: „Ако се инатим, проблемите ще останат. Решението е диалог, солидарност, разбиране. За едно по-добро утре!“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38