Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макет на откритата в Силистра римска пещ за тухли - в Археологическия музей

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Уникален макет на откритата миналата година в Силистра римска пещ за изпичане на тухли вече е част от експозицията на Археологическия музей. Макетът е изработен от реставратора на Регионалния исторически музей Веселин Петров в мащаб 1:20.

Находките от разкопките и нейното разположение в некропола на Дуросторум свидетелстват, че пещта е използвана през първата половина на 6-и век, най-вероятно във връзка със строителството на крепостта в днешния Дунавски парк, която датира от същото време – управлението на император Юстиниан Велики /527-565 г./. 

Пещта е най-голямата по нашите земи от късната античност. 

Находката отпреди 1600 години бе открита при изкопни работи за строежа на социално жилище с 16 апартамента по проект на община Силистра. Все още се чака решение на Националния институт за недвижимите паметници на културата относно съдбата на историческия артефакт. Според силистренски археолози вариантите са няколко. Единият е находката да бъде консервирана под земята, а социалният дом да бъде построен на друго общинско място. Втората хипотеза е проектът на сградата да бъде основно променен с цел запазване на откритието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над Бакърена фабрика

Столичната община започва изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика.  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите Връбница, Надежда и Люлин, подчерта кметът Васил Терзиев

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното, родиха се нови звезди.  За всичко, което се случи и онова, което предстои разказва киножурналистът..

публикувано на 02.10.24 в 10:16

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06