Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък Кацаров - Ангелов по казуса за дълговете на Александровска болница

Снимка: БГНЕС

Отговорност за състоянието на Александровска болница носи лично предишният ѝ директор Костадин Ангелов. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В кулоарите на парламента министър Кацаров заяви, че ще настоява да бъде заведен регресивен иск към бившето ръководство на лечебното заведение.

"Отговорността за това нещо е на г-н Ангелов и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор и не е контролирало начинът, по който е управлявал болницата. Безогледно са харчени пари, трупани са дългове. Разбира се, че ще бъде сезирана, нещо повече, обаче ви казах, ще настоявам сегашният съвет на директорите да предяви регресен иск към предишните ръководители, които са допуснали подобно разпарчетосване на тази болница“.

По-рано стана ясно, че според одитен доклад за Александровска болница, представен от здравното министерство, лечебното заведение е натрупало над 10,5 милиона лева дългове от януари 2019 до юни 2020 г.

Проверката е за периода, в който болницата е била управлявана от бившия здравен министър Костадин Ангелов. От встъпването му в длъжност като директор през 2013 г. до юни тази година болницата е с близо 70 млн. лв. загуби.

Докладът за дълговете на Александровска болница, изнесен от Здравното министерство, е саморазправа с политически опонент - така бившият директор на лечебното заведения Костадин Ангелов, отговори на данните изнесени по-рано днес.

В позицията си Ангелов посочва, че когато става директор на болницата през 2013 г. тя вече е имала загуби от близо 30 милиона лева. Натрупаните задължения от този момент нататък до 2020 г. са били заради ремонт и обновяване на сградите на болницата.

През 2013 г. приходите на болницата са били близо 40 милиона лева, а в края на 2020 г. - над 77 милиона лева. Просрочените задължения са били намалени от 16 милиона лева на 8 милиона лева в края на миналата година, се казва още в позицията.

Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са разглеждани от Съвета на директорите, посочва още Костадин Ангелов. Той подчертава, че проверките на прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция са завършили без установени нарушения.

Ангелов вижда действията на служебния здравен министър личен конфликт. Съпругата на Кацаров е работила в Александровска болница през 2016 година. Три години по-късно тя е поискала по-висока заплата , но това ѝ било отказано.

Тогава, според Ангелов, Кацаров му е казал, че ще има проблеми. Другият довод на Ангелов в писмото е, че Кацаров имал интереси в строежа на нова частна болница край София. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията:..

публикувано на 22.07.24 в 08:07

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират по положението в Близкия изток с оглед на последните събития в региона, както и по цифровата..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Не се учим от бедствията, не действаме превантивно

С нашите решения определяме какъв да бъде светът около нас. Но когато говорим за по-мащабни прояви, трябва да търсим отговорността на политическите представители, на институциите . Това коментира пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение", бивш вицепремиер по климатичните политики. Седмица под знака на пожарите и червения код..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията за мир, включително потенциални болезнени териториални отстъпки, подчертава Кличко в интервю..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да продължи. Израел предприе офанзивата срещу "Хамас" след атаките на радикалната палестинска групировка на 7..

публикувано на 22.07.24 в 07:52

В МС подписват предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

В Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. На събитието ще присъстват министър-председателят..

публикувано на 22.07.24 в 07:42
Камала Харис и Джо Байдън, 26 март 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: Оттеглянето на Байдън се очакваше от дълго време

"Беше логично. Това се очакваше от дълго време ." Така проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина, коментира новината за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президентските избори в САЩ. Най-вероятно Камала Харис ще бъде избрана, но няма гаранции. В Демократическата партия има гласове срещу нейната..

публикувано на 22.07.24 в 07:40