Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите в Испания се обявиха против увеличение на минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Работодателските организация в Испания са категорично против увеличаването на минималната работна заплата до края на тази година. Основният им аргумент е, че пандемията от Ковид-19 все още има силен ефект върху икономиката на страната и затова трябва да се изчака, преди да се предприемат подобни стъпки.

В момента минималната работна заплата е 950 евро. По предложение на профсъюзите правителството на Педро Санчес предложи увеличение за остатъка от годината между 12 и 19 евро на месец, което е в диапазона 1,2% и 2%, но срещна съпротивата на работодателските организации. 

Според директора на Испанската Конфедерация на бизнес организациите Антонио Гараменди те не са против увеличението по принцип, но не го одобряват сега, защото моментът все още "е деликатен" от икономическа гледна точка. Според него покачването на минималната работна заплата "може да нанесе много щети", защото през последните три години тя вече е повишена с 30%. По думите на Гараменди, на този етап е много по-важно да се удължи инструментът за подпомагане на фирмите в условията на пандемия до края на декември, защото все още много сектори са засегнати от кризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Учебната година в Испания започва присъствено

Ден преди началото на новата учебна година в Испания от Министерството на образованието съобщиха, че въпреки, че отново сме в условия на пандемия, този септември ще е много по-спокоен от миналия заради ваксинираните учители и големия брой ученици, които..

публикувано на 05.09.21 в 15:00
Броят на пътуванията в Испания е възстановил нивото си от преди пандемията.

Намаляват жертвите на пътя в Испания през юли и август

191 души са загубили живота си при пътно-транспортни произшествия в Испания това лято - през месеците юли и август, по данни на Министерството на вътрешните работи. Според органите на реда това е най-ниската цифра от няколко години, въпреки че броят..

публикувано на 05.09.21 в 10:05

Наводнения в Испания предизвикаха хаос и взеха жертви

Поройните дъждове през последните часове в Испания предизвикаха хаос и причиниха смъртта на най-малко един човек. Десетки домове са наводнени, отцепени са цели квартали, чиито улици са под вода, прекъснати са железопътни и електропреносни мрежи, разрушени..

публикувано на 03.09.21 в 07:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46