Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон може да излезе от ареста, но няма право да напуска Сардиния

| обновено на 24.09.21 в 21:58
Карлес Пучдемон
Снимка: БГНЕС

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи с европейска заповед за арест, издадена от Испания, но няма право да напуска острова. Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид, предаде Франс прес.
Бившият каталунски лидер е обвинен за ролята му в незаконния референдум през 2017 г., след който избяга в Белгия. Той беше избран за евродепутат, но тази година имунитетът му беше отнет.
Днес имаше демонстрации в подкрепа на Пучдемон пред Апелативния съд на остров Сардиния, пред италианското консулство в Барселона и пред Европарламента в Брюксел. Сепаратисткото правителство на Каталуния поиска той да бъде освободен. Властите в Мадрид настояха Пучдемон да се изправи пред испанското правосъдие.

Адвокатът на Пучдемон заяви, че съдът трябва да го освободи, тъй като действието на европейската заповед за арест е било преустановено:

"Ние подготвяме писмо с искане за временни мерки пред Общия съд на ЕС, въз основа на известната резолюция от 30 юли, в която заместник-председателят на Съда казва много ясно. "Испания и Европейският парламент ме уверяват, че заповедта е спряна и нито една европейска страна членка няма да я прилага. "

Преди съдебното заседание каталунският лидер Пере Арагонес настоя за незабавното освобождаване на Карлес Пучдемон и съобщи, че заминава за Сардиния, за да му окаже подкрепа:  

"Вчерашните събития показаха, че испанските власти са действали нелоялно спрямо европейското правосъдие. Ясно е, че това не допринася за процеса на преговори. Призоваваме за оттегляне на европейската заповед за арест на Пучдемон и всички други, преследвани по политически причини."

Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум през 2017 г. Заедно с още двама сепаратистки лидери през май 2019 г. бяха избрани за членове на Европейския парламент и получиха имунитет. На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент свали имунитета им, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз им го отне окончателно след дълго обжалване от тяхна страна.

„Арестът на бившия премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон е работа на съдебната система и ние уважаваме нейната независимост". Така говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер отговори на въпрос за задържането му от италианската полиция в Сардиния. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37