Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: ЕС трябва да е ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на демокрацията в България

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, бяха сред темите на срещата. 

„Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции“, посочи държавният глава. По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. „Хората искат друго лице на България“, подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас. Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ „корупцията е отровна“ и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя посочи, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. „Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси“, заяви Дейли.

Българският евродепутат Елена Йончева също бе сред членовете на Европейския парламент, участвали в срещата с държавния глава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55