Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финал на преброяването, междинни данни - около Коледа

| обновено на 10.10.21 в 21:44
Снимка: НСИ

Преброяване 2021 вече приключи. Данните от днешния ден все още не са обобщени.

Към вчерашна дата са преброени 82 процента от населението или 5 милиона 657 хиляди души. Това заяви Сергей Цветарски, директор на Националния статистически институт. По думите му населението ще бъде преброено, макар и с допълнителна информация от административен характер.

Днес беше последният ден от посещенията на физическите адреси в рамките на националното преброяване. Преброилите се електронно ще могат да изпращат получения от системата код на специален имейл, открит от Националния статистически институт.

Стартът на кампанията беше съпътстван с блокиране на електронното преброяване заради хакерски атаки. Covid-19 пък отказал част от преброителите.

Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра, в които да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагаха и при попълването ѝ на място.

От НСИ припомниха, че кодовете от електронното преброяване може да се изпращат и на специален мейл. До вчера това са направили 2500 души.

Преди дни председателят на НСИ Сергей Цветарски призова за активност и припомни, че:

„От качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат създадени след това и те отново ще се върнат върху самите нас. Би трябвало това нещо да се разбере от цялото население, нашето впечатление е, че не е така“.

Преброяването приключи официално в 20:00 часа. Глоби ще има само за онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването.

Според директора на НСИ няма да бъдат глобявани граждани, защото не са си предали кода. Глобени ще бъдат хора, които съзнателно са пречели на самото преброяване, а такива случаи е имало много.

Междинни данни НСИ обещава около Коледа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10