Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов пратил до ВСС данни за противоречие относно гражданството на шефа на СГС

| обновено на 14.10.21 в 18:51
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Три години след избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов повдигна въпроса за неговото гражданство пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Причината - в дирекция "Българско гражданство" липсва информация, която да удостоверява, че Трифонов има българско гражданство. Той е роден в Курск, Русия.

Българското гражданство е задължително условие, за да си съдия, прокурор или следовател. Още след избора му на шефския пост в Градския съд, другият в процедурата - съдия Евгени Георгиев, постави въпроса за гражданството на Алексей Трифонов пред Върховния административен съд.

Въз основа на документи, представени от Трифонов, жалбата беше отхвърлена с мотив, че роденият в Курск магистрат притежава редовни български документи за самоличност.

Журналистическо разследване обаче постави това под съмнение това.  Именно то е и причина правосъдният министър да провери статута на Трифонов в дирекция "Българско гражданство":

"При пресъставянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство, тъй като той е роден извън страната и трябва да е придобил друго гражданство в този момент. Няма данни за направен избор в сроковете, които тогава са били предвидени.

От своя страна ВАС, по повод оспорване на конкурсна процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията, и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест, има известно противоречие между това, което се съдържа в мотивите за населението, и това, което е постановил съдът", обясни служебният министър на правосъдието.

Заради противоречието между решението на ВАС и данните в правосъдното ведомство Янаки Стоилов сезира Съдийската колегия. В момента председателстващият я Георги Чолаков е поискал още документи от правосъдния министър.

На Чолаков ще е и преценката дали да вкара казуса в дневния ред на колегията, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Той отговори по принцип какво следва, ако се окаже, че Трифонов, който преди да стане председател на СГС беше наказателен съдия, няма българско гражданство.

В административното право, ако некомпетентен орган издава актове, те са нищожни, посочи Магдалинчев, но допълни, че:

„Не настъпва автоматично нищожността на актовете, а трябва да бъде оспорено в съда".

Алексей Трифонов не коментира темата.

Алексей Трифонов

Янаки Стоилов коментира казуса с гражданството на Алексей Трифонов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. То беше второто, на което можеха да се правят номинации за председател на Върховния касационен съд. 

И днес обаче номинации нямаше.

Последната възможност е на 28 октомври.

На въпрос може ли процедурата да се провали поради липса на желаещи, служебният правосъден министър Янаки Стоилов отговори:

"Може би кулминацията ще настъпи към финала, така, че нека да видим какво предстои".

"Юридически неоснователно" нарече Стоилов искането на главния прокурор Иван Гешев Контитуционният съд да обяви за противоконституционно прехвърлянето на материалните активи на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието. 

Служебният министър обяви, че след приемането на промените в Закона за защита на свидетели, свързани с Бюрото, част от имуществото му е било прехвърлено на прокуратурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18