Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС се произнася по казуса с гражданството на Кирил Петков

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Днес Конституционният съд ще обяви дали противоречи на Конституцията указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото правителство на Стефан Янев.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация, към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд, могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.  Дълго време не успяхме да се срещнем с моя скъп приятел Владимир Путин, каза Ердоган на срещата с руския президент, на която бяха..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България е като покана Румен Радев да излезе на терен. Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това прогнозира Първан Симиенов, доктор по политология и политически..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално информирани и са им били раздадени ваучери за храна и вода.  По последна информация полетът за Мадрид е..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

"Това, което трябва да се отчете, е, че видяхме за първи път разцепление в групата на ДПС, които не гласуваха единодушно за първия мандат". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след неприетия кабинет с първия мандат.  Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "Нищо няма да бъде, както е било. За..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за кандидата за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, в пленарната зала: Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство... Вторият мандат не..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви,че ще продължи да работи до края на парламентарната процедура и евентуалното избиране на ново служебно правителство. Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за..

публикувано на 03.07.24 в 16:43

Татяна Буруджиева: Отиваме на избори и ще се засили натискът Радев да създаде политически проект

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори. Това прогнозира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и коментира: " За да се изпълни третия мандат, това означава да се изпълни предложението на "Възраждане" за обединение на всички партии..

публикувано на 03.07.24 в 16:34