Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители няма да бъдат принуждавани да напускат, ако отказват да се тестват за коронавирус

Николай Денков: Тестовете върнаха в клас над половината от малките ученици

| обновено на 19.11.21 в 12:06
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Малко повече от половината от учениците от 1 до 4 клас вече са върнати в клас чрез тестването. Три милиона са поръчаните щадящи тестове, но до момента са доставени малко над 851 хиляди. Това е причината децата от 5 до 12 клас да продължават да учат онлайн в областите с висока заболеваемост. Това обяви служебният министър на образованието академик Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“, излъчвана на Фейсбук страницата на Министерския съвет:

Тестове за учениците от 1 до 4 клас към момента има до края на следващата седмица. Пари са осигурени до коледната ваканция.

Проблемът за по-големите да са в клас след тестване е липсата на тестове, каза министър Денков.

„В момента, който се появят в склада, за 24 часа те ще бъдат разпределени в училищата и ще могат да бъдат включени и другите деца. В момента в склада няма тестове.“

„Не мога да кажа дата, защото доставянето на тестовете не зависи от това дали има средства, или не. Средствата са осигурени. Те зависят от това кога фирмите ще ги докарат с камионите в склада в Лозен. Това, което сме казали, е, че за 24 часа ги разпределяме и че родителите ще знаят 2 дни предварително.“

Вече не стои въпросът училищата да осигуряват за своя сметка тестове, каза министърът.

„Тази идея отпадна, в момента изобщо не я обсъждаме.“

С министъра на здравеопазването е обсъждан вариант за по-големите източници да се ползват други тестове – с вземане на секрет от носа.

„Това е тест, който може да се прави самостоятелно, отново в класните стаи, така че търсим вариант, при който да върнем и по-големите деца с осигуряване на друг тип тест, който е подходящ за тях.“

„За съжалени в България родителите по различни причини се настроиха много селективно към тестовете и трябва да преодолеем малко и този тип съпротива, защото в края на краищата това са тестове, които се използват на много места“, каза Денков.

Ниският брой установявани с коронавирус деца при тестването сега се дължи на тяхната триседмична изолация, посочи министърът. Ако всички отново тръгнат на училище без тестване, е възможно в рамките на до един месец отново да се възпроизведе епидемичен взрив, какъвто се получи след началото на учебната година.

„Пак ще трябва да затворим училищата, вероятно пак ще трябва да затворим страната, така че това е балансът, който трябва да се направи“, каза служебният министър и допълни, че по данни на здравното министерство над 1000 деца седмично се заразяват с коронавируса.

„Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболяемостта спадне под 250 на 100 000“, коментира още министърът.

Докато Денков е министър, няма да има задължителна ваксинация за учителите. 45 процента са ваксинираните учители, сочат данните на МОН. Тези, които не желаят да се тестват, няма да бъдат уволнявани.

„Те могат да излязат в платена, в неплатена отпуска, да бъдат тествани с щадящи тестове, които децата тестваме, така че за мен тук е малко некоректно да се поставя въпросът по този начин. Да напомня, че в съседни страни въведоха задължителна ваксинация на учителите. Нещо, което аз винаги декларирам - че, докато зависи от мен, то няма да се случи“.

 Денков допълни:

„Ако ние бяхме като германци, французи, австрийци и бяхме се ваксинирали, нямаше да я има тази заболяемост, нямаше да я има тази вълна и нямаше да имаме проблемите, с които се сблъскваме в момента“.

Министърът обяви, че от ръководствата на университетите ще зависи кога студентите ще започнат да учат присъствено, тъй като висшето образование е автономно. Денков напомни, че във Медицинския университет в Пловдив се учи присъствено.

„В МУ в Пловдив, който изисква въвеждането на зелен сертификат, естествено бяха критикувани масово, аз тогава ги защитих много категорично и казах, че това е пътят. Преди около 3 седмици имаше заседание на съвета на ректорите и ги призовах да последват този пример и навсякъде, където е възможно, да въведат присъствено обучение.“ 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков анализира Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18