Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обсъжда с източноевропейските членки на НАТО разговора си с Путин

Руският президент Владимир Путин провежда разговора с президента на САЩ Джо Байдън чрез видеоконферентна връзка от резиденцията Бочаров Ручей в Сочи, 7 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще обсъди резултатите от видеосрещата си с руския си колега Владимир Путин и опасенията от война в Украйна с източноевропейските членове на НАТО в четвъртък, съобщиха от Белия дом.

Байдън ще свика разговор с лидерите на страните от Букурещкия формат, сред които е и България, за да чуе гледните им точки относно текущата ситуация със сигурността.

 Ще бъде наблегнато и на ангажимента на Съединените щати към трансатлантическата сигурност, пише в изявлението, цитирано от АФП.

По-рано Джо Байдън заяви, че в случай на военни действия от страна на Русия спрямо Украйна, икономическите санкции срещу Москва ще са безпрецедентни.

„Казах много ясно, че ако има нахлуване в Украйна, то ще последват сериозни икономически последици, каквито досега не е имало“, каза американският президент.

Байдън междувременно поздрави новия канцлер на Германия Олаф Шолц за встъпването му длъжност и обяви, че очаква „с нетърпение“ заедно да развият и заздравят отношенията между двете държави.

Пред репортери заместник-говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер уточни, че американският държавен глава очаква с нетърпение да проведе разговор с Шолц, макар такъв към момента да не е насрочен.

Сред темите вероятно ще бъде съдбата на газопровода „Северен поток 2“, който Русия построи за доставка на природен газ до Германия, посочва АФП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят й Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес. Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39