Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката опозиция внесе вот на недоверие към правителството

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката опозиция внесе вот на недоверие към правителството на Кириакос Мицотакис за несправяне с пандемията и енергийната криза. В парламента в Атина започва обсъждане на политиката на правителството.

Днес започва обсъждането в парламента на внесения вот на недоверие, който беше поискан от депутатите на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас обоснова искането със становище, че правителството на консервативната "Нова Демокрация" е показало "неспособност за взема решения в кризисни за страната ситуации".

"Това е най-лошото правителство, което страната познава от падането на диктатурата насам", заяви Алексис Ципрас

Конкретният повод е хаосът със снежната буря, блокирала Атина за дни, както и високият брой смъртни случаи от пандемията, липсата на стратегия за справяне с енергийната криза и високите цени на хранителните стоки.

След дебатите, които ще продължат три дни, в неделя депутатите поименно ще гласуват вота на недоверие. Другите опозиционни партии в парламента заявиха, че го подкрепят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица". Два са..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие в 32-то издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" са заявили фирми, предлагащи..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и лавандулово масло. За първи път България е страна - партньор на въпросното изложение. То..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват подлагани на допълнителни проверки. При наличие на съмнения за зараза при даден пътник, които..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда. Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта..

публикувано на 24.08.24 в 14:15
Фестивал на народното творчество и събора на чешмарите - Доспат

Фестивал на народното творчество и събор на чешмарите край язовир Доспат

Хиляди хора се събраха снощи в местността "Събора" край язовир Доспат за първата вечер от Фестивала на народното творчество и събора на чешмарите . Тази година празника в Доспат е по-специален, защото се отбелязва и 50-годишен юбилей от обявяването му за град . Празничните прояви започнаха снощи с два големи концерта, които събраха..

публикувано на 24.08.24 в 14:08

Полицай беше ранен при взрив край синагога в Южна Франция

Полицай беше ранен в Южна Франция при взрив край синагога. Експлозията в популярното курортно градче Ла Мот е предизвикана, след като две коли са били подпалени. "Очевидно престъпен акт" - така вътрешният министър Жералд Дарманин нарече инцидента край синагогата в Ла Мот близо до Монпелие на южното френско крайбрежие. Той подчерта, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:45