Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България с най-ниска минимална заплата (332 евро), Люксембург с най-висока (2257 евро)

От 1 януари 2022 г. в 21 от 27-те държави членки на ЕС има национална минимална заплата, като такава няма единствено в Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Въз основа на нивата на минималната работна заплата в евро тези 21 държави членки могат да бъдат разделени на три основни групи, показват данни на Евростат.

Месечни минимални заплати (преди да бъдат приспаднати всички данъци и осигурителни вноски) под 1 000 евро има в в 13 страни от ЕС, а в 6 те са над 1 500 евро.

През януари тази година 13 държави членки, разположени в източната и южната част на ЕС, имаха минимални заплати под 1 000 евро на месец.

Най-ниска е тя в България (332 евро), следвана от Латвия (500 евро), Румъния (€ 515), Унгария (€ 542), Хърватия (€ 624), Словакия (€ 646), Чехия (€ 652), Естония (€ 654), Полша (€ 655), Литва (€ 730), Гърция (€ 774), Малта (€ 792) и Португалия (€ 823).

В Словения (1074 евро) и Испания (1126 евро) минималните заплати варират малко над 1 000 евро на месец, докато в останалите шест държави членки минималната заплата е над € 1500 на месец: Франция (€ 1603), Германия (€ 1621), Белгия (€ 1658), Нидерландия (€ 1725), Ирландия (€ 1775) и Люксембург (€ 2257).

За сравнение, федералната минимална заплата в Съединените щати е 1110 евро през януари 2022 г.

Вижда се, че най-ниската минимална заплата, която е в България, е близо 7 пъти по-ниска от най-високата, която е в Люксембург. Въпреки това, различията са значително по-малки, след като се вземат предвид разликите в ценовите нива.

Минимална заплата в страните членки на ЕС


Когато се изразяват според стандарта на покупателна способност (СПС), минималните заплати в държавите членки с по-ниски нива на цените стават относително по-високи в сравнение с тези в държавите членки с по-високи нива на цените.

Чрез елиминиране на ценовите разлики минималните заплати варираха от 604 СПС на месец в България до 1707 СПС в Люксембург, което означава, че най-високата минимална заплата е била почти 3 пъти по-голяма от най-ниската.

Въз основа на това е възможно да се разграничат две основни групи: група 1 с национална минимална работна заплата над 1000 СПС и група 2 с национална минимална работна заплата под 1000 СПС, посочва официалната европейска статистика.

В група 1 влизат Люксембург, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция, Ирландия, Словения, Испания, Полша и Литва. Техните национални минимални заплати варират от 1038 СПС в Литва до 1707 СПС в Люксембург.

Втората група включва Румъния, Португалия, Малта, Хърватия, Гърция, Унгария, Чехия, Естония, Словакия, Латвия и България. Националните минимални заплати за тази група варират от 604 СПС в България до 949 СПС в Румъния.

Всички страни кандидатки и потенциални кандидатки за ЕС с национална минимална работна заплата принадлежат към група 2, като нивата на минимална работна заплата варират от 401 СПС в Албания до 888 СПС в Черна гора.

По този показател Съединените щати също попадат във втората група с 920 СПС.

Минимална заплата в ЕС според стандарта на покупателна способност (СПС)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 10:53

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40

Полицаи на велосипеди в помощ на туристите в Гърция

Полицаи на велосипеди оказват всякаква помощ на туристите в Гърция. Властите приканват при необходимост туристите да се обръщат към тях. Днес туристите в град Катерини останаха приятно изненадани от полицаи на велосипеди, които са готови да окажат всякаква помощ на почиващите. От утре и на Халкидики се включват полицейски екипи на..

публикувано на 05.06.24 в 10:30

Водачи на листи за ЕП в предизборен дебат пред студенти в София тази вечер

Тази вечер в София ще се състои последният от серия предизборни дебати пред студенти, част от кампанията "Лигата на младите гласоподаватели". "Това, което ние правим в рамките на "Лигата на младите гласоподаватели", е да достигнем до младите хора и те да могат да направят своя информиран избор. Поради тази причина направихме предизборни..

публикувано на 05.06.24 в 10:28