Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Зарезан е, празник на лозарите и винарите

Снимка: Община Враца

Днес отбелязваме Трифон Зарезан по стар стил - празника на лозарите и виното, познат още като Зарезановден, Трифун Чипия и Трифун Зарезой.

Денят на Свети мъченик Трифон от древни времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви.

Лозаро-винарският празник е с древни корени и е богат на ритуали – етнографът Недка Димитрова разказва:

„Задължение на стопанката на къщата е да направи една хубава обредна пита, да сложи един голям грозд, за да има плодородие и благополучие, да наточи най-хубавото вино в бъклицата, да заколи най-хубавата кокошка, да я опече, да я напълни с ориз и с всички тези яденета в чисто нова червена торбичка стопанинът отива да почете своето лозе. Зарязват се три пръчки, поливат се с вино“.

Около 100 милиона литра вино е било произведено в България от миналогодишната гроздова реколта, отчитат лозари и винари, още информация.

Над 60 хиляди хектара са гроздовите насаждения в България.

Винарските предприятия на територията на страната са повече от 320 и броят им непрекъснато расте, дори и в пандемията. Тези предприятия са произвели 100 милиона литра вино през 2021 г., което е с близо 20 милиона литра повече спрямо предходната година.

По количество произведено вино България се нарежда на 21-во място в света.

Covid пандемията и периодичното затваряне или ограничаване на капацитета на заведенията оказват влияние върху консумацията на алкохол, защото обикновено и виното, и високоалкохолните напитки се консумират в социалната среда, обясняват от сектора.

По данни на националната статистика на всеки българин се падат по около 24 литра консумирано вино годишно.

По целия свят днес се отбелязва и Свети Валентин, известен като Деня на влюбените. Празникът носи името на светец-мъченик, почитан в Католическата църква. Роден недалеч от Рим, през II век преди Христа. От 18 век тръгва традицията с изпращане на сладкиши и картички, украсени с цветя, панделки и знаци за любов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30