Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Министър Янев е използвал правилната терминология

Снимка: Ани Петрова

До момента няма официален коментар от президентската институция за поисканата от премиера оставка на министъра на отбраната. Няколко часа преди Кирил Петков да поиска отстраняването на Стефан Янев главният секретар на президентството Димитър Стоянов написа във Фейсбук, че министър Янев е използвал „вярната военна терминология“.

Стоянов подчертава, че няма грешно използвана терминология, а Янев, като професионалист, коментира провеждането на военна операция:

„От това „недоволни“ останаха някои политически сили и поведоха политическа война, която се осъществява с информационна операция, съгласувана по цел - отстраняването на министър Янев“. 

По повод терминологията по-рано Янев обясни:
 "Не използвах думата "война", а се позовах на един цитат - цитирах това какво каза президентът Путин. И се позовах на факта, че използването на думата "война", използването на думата "военна операция" и всички атрибути на военното говорене трябва да е много специфично и много отговорно. Никъде в официалния език и на НАТО, и на ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Ние трябва много внимателно да боравим с думите. Защото след войната идва дипломацията".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преасфалтирането след катастрофата край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента. Това съобщи Ивайло Желязков - експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43
Община Плевен

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 1.5 млн. лв.

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 1 милион и 500 хил. лв. Средствата са за възстановяване на 10 разрушени улици след падналия пороен дъжд с градушка на 8 май. Със собствени сили и с помощта на доброволци вече са отстранени щетите, нанесени на сградата на Общинския..

публикувано на 22.05.24 в 13:20

Росица Маринова: Нужен е план за насърчаване на колективното трудово договаряне

" Следва да се изготви план за действие за насърчаване на колективното договаряне с ясен график, конкретни мерки, да бъде публично достояние и да се преразглежда и актуализира редовно". Това коментира пред БНР Росица Маринова - председател на Федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа". Тя насочи вниманието към разпоредбите за..

публикувано на 22.05.24 в 13:18

Шофьор загина при катастрофа, пътят Симеоновград – Харманли е затворен

Шофьор е загинал след катастрофа на пътя между Симеоновград и Харманли. Инцидентът е станал тази сутрин. Мъжът е управлявал лек автомобил и на прав участък е излязъл от пътя и е самокатастрофирал. Причината за катастрофата се изясняват. Пътят е временно затворен. Движението се осъществява по обходен маршрут по автомагистрала "Марица".

публикувано на 22.05.24 в 12:58