Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25-и ден от инвазията в Украйна: Киев обвини Москва в създаване на хуманитарна криза

| обновено на 20.03.22 в 12:07
Военни в центъра на Киев, 10 март 2022 г.
Снимка: УНИАН

25-и ден продължава руската инвазия в Украйна. Сирени за въздушна опасност тази сутрин отново събудиха жителите на редица украински градове.

Над 3,3 милиона украински бежанци вече са избягали от страната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди непрестанните бомбардировки на Москва над Мариупол, пристанищния град, обкръжен от руски войски в югоизточната част, като ги нарече „терор, който ще се помни за векове напред“.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че днес ще бъдат отворени седем хуманитарни коридора, за да могат цивилните да напуснат районите на фронтовата линия.

Украинските военни обвиниха Русия, че „умишлено създава условия за хуманитарна криза“ в районите, които нейните войски заемат. В доклада се посочва, че вместо да започнат нови офанзиви, през целия вчерашен ден руските сили са били до голяма степен фокусирани върху попълване на загубите и ремонт на повредено оборудване. Тази сутрин представители на град Мариупол съобщиха, че Москва вчера е атакувала и разрушила училище, в което са се приютили 400 души. Засега не се съобщава за жертви и няма независимо потвърждение на тази информация.

По-рано кметът на Мариупол каза, че улични боеве пречат на усилията за спасяване на оцелелите хора, затрупани под останките от театъра, който беше атакуван от руските сили тази седмица. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. Кметът Владислав Атрошенко заяви, че градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Украинската страна съобщи, че е убила руския офицер от морския флот Андрей Палий, но без да уточнява къде и кога се е случило това.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че отново са били използвани най-новите хиперзвукови ракети „Кинжал“ в Украйна, като е било унищожено място за съхранение на гориво в южната част на страната.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. 

Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски се обърна към гражданите на Русия с въпрос за човешките загуби, които страната им търпи в тази война. „Ние прекрасно разбираме, че Русия разполага с бездънен човешки потенциал и достатъчно много техника“, каза Зеленски и попита:

„Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща. Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? А жертвите ще растат докато продължава тази война. Тази ваша война, на Русия против Украйна, на нашата земя“.

По-късно днес Зеленски ще направи видеообръщение към членовете на израелския парламент. Израел изглежда не желае да застане твърде ясно на страната на Украйна, тъй като се опитва да поддържа работни отношения с Русия и да действа като посредник в конфликта. Украинският президент, който е от еврейски произход, вече разговаря с други законодатели по света - включително с американските, британските и германските и отправи молба за подкрепа.

САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, съобщават източници, цитирани от агенция Ройтерс. Искането е било споменато по време на посещението в Турция на американския заместник държавен секретар Уенди Шърман по-рано този месец.

Според анализатори идеята ще бъде отхвърлена от Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44