Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отхвърли призива на Русия защитниците на Мариупол да се предадат

| обновено на 21.03.22 в 11:30
Снимка от сателит, разпространена от компания „Максар“, показва поражения в Мариупол в района на драматичния театър, 19 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отхвърли призива на Русия военните ѝ в Мариупол да се предадат и на свой ред призова Москва да отвори хуманитарни коридори в обсадения град. Властите в Киев обвиниха Москва за нови жертви при въздушни атаки. Има съобщения и за изтичане на амоняк от химически завод край град Суми. При нов руски обстрел в Киев са загинали шестима души.

Преговорите с руската страна ще продължат днес, съобщи Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Не може да става дума Украйна да отстъпи град Мариупол и да сложи оръжие, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук в отговор на призива на руската страна украинските сили в Мариупол да сложат оръжие заради хуманитарната катастрофа в града. В обсаденото пристанище 400 хиляди цивилни са с отрязани комуникации, водоподаване, електричество и газ.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната заяви, че украински националисти и „неонацисти“ са отговорни за масов терор и множество убийства в Мариупол.

Властите в Киев съобщиха, че вчера през хуманитарни коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души, повече от половината от тях от Мариупол. Правителството планира днес да изпрати близо 50 автобуса, които да изведат още жители на града.

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви днес, че отново се въвежда полицейски час за украинската столица, който ще продължи до сряда сутринта.

Полицейският час „ще започне в 20 часа тази вечер и ще продължи до 7:00 сутринта на 23 март“, написа Кличко в „Телеграм“.

Президентът Зеленски подчерта, че руските сили продължават атаките срещу цивилни и окачестви бомбардировките като „терор, който ще се помни векове напред“.

„В обсадения Мариупол руските военновъздушни сили хвърлиха бомба върху училище по изкуствата. Хората го използваха като скривалище от бомбардировките. Там нямаше военни позиции. Имаше около 400 души - мирни жители. Предимно жени и деца, и възрастни хора.“

В обръщение към Кнесета Зеленски призова Израел да подкрепи страната му.

Израел полага много усилия да уреди преговори на най-високо равнище между Украйна и Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че те може се проведат в Ерусалим, предаде Франс прес.

Зеленски подчерта, че израелският премиер Нафтали Бенет се опитва да намери начин за провеждане на преговори с Русия и подчерта, че Киев му е признателен за това.

Възможно е преговорите между Русия и Украйна да се провеждат в Ерусалим, добави Зеленски.

„Това е добро място за постигане на мир. Ако това е възможно.“

Най-малко 8 души са убити при обстрел срещу мол в Киев късно снощи, предаде АФП. По десететажната сграда на мола в Подолски район има сериозни щети, на паркинга отпред се образувал кратер. Засегнати са още няколко сгради, запалили са се коли.   

Горящият мол в Киев/ЕПА/БГНЕС

Кметът на обкръжения северен град Чернигов съобщи, че десетки цивилни са били убити при безразборен артилерийски обстрел, ударена е била и сградата на болница.

В Сумска област има изтичане на амоняк от химически завод. Няма непосредствена заплаха за Суми, съобщиха властите.

ООН обяви, че от началото на войната домовете си са напуснали 10 милиона украинци, което е над една четвърт от населението на страната. От тях близо 3 милиона и половина са потърсили убежище в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна.

Според Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, преговорите за прекратяване на войната може да продължат няколко седмици, въпреки че има признаци за „по-адекватна“ позиция на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че Русия и Украйна са постигнали напредък и са близо до споразумение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага основите на съвременното пчеларство и затова преди седем години денят е избран от ООН, за да повиши..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19