Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР е в постоянен контакт с моряците на българските кораби, блокирани в Украйна

Близки на моряците поискаха от властите у нас незабавната им евакуация

| обновено на 27.03.22 в 17:40
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите "Рожен" и "Царевна". Това заяви за Хоризонт ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е неъвзможно, обясни Марков: 

"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".

Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтегени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция: 

"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".

От 17 българи на борда на кораба Царевна само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".

Близки на моряците от блокирания на пристанището в Мариупол кораб "Царевна" поискаха от властите у нас незабавна евакуация на екипажа. По думите им корабът вече е с поражения от военните действия. Информацията беше потвърдена за БНР и от МВнР. 

Близките на моряците дадоха изявления съвместно с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който остро критикува властите и призова правителството спешно да разговаря с украинската страна:

"България точно в ей такъв момент, за тази цел, поддържа своите специални части. Хората, които се отбраняват в момента от Азов най-вече, верятно искат да използват тези кораби като последно средство, за да използват не само българите, защото има и други чужденци там, като заложници. В тази ситуация България трябваше, ако не можеше да постигне споразумение с Москва или с Киев, да си изпрати своите специални части там, на място".

По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане, а моряците имат храна.

Съпругата на един от моряците, Катерина Димова, заяви:

"Корабът е вече с щети от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме множество писма до Външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, така че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво чудо".

Кирил Петков отговори, че правителството е в постоянен контакт с екипажите, блокирани в Мариупол и Черноморск и като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

Кирил Петков подчертава, че екипажите както на кораба "Царевна", който е в пристанището на Мариупол, така и на кораба "Рожен", който е в Черноморск, имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат където са, тъй като пристанищата по думите му, са минирани. Петков коментира, че "Царевна" е в по-затруднено положение, тъй като се намира на фронтовата линия. За изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да се случи. По думите му, корабът "Рожен" в Черноморск може потенциално да бъде изведен с украински ескорт, ако руската страна даде "син коридор", но отново съществува реална опасност да бъде поразен от морска мина. За варианта двата екипажа да бъдат изведени по сухоземен път, Петков коментира като опасен поради огромен риск от обстрел и реално руските и украинските военни части трябва да дадат "зелен коридор" едновременно, което в този момент е невъзможно. Премиерът декларира, че ситуацията се следи ежедневно и се търси най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия, но също така казва, че като премиер има задължение да осигури извеждането на хората по безопасен начин.

 "Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен пиар", пише в разяснение по темата премзиерът Кирил Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17