Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уличените в шпионаж служители на ДАНС били от една дирекция

| обновено на 01.04.22 в 17:34
Пламен Тончев

Двама служители на ДАНС и един от министерство, различно от вътрешното, се разследват за шпионаж в полза на Русия.  Очаква се  заради новата шпионска афера  още руски дипломати да бъдат обявени за нежелани в нашата страна, стана ясно  на двата последователни брифинга, които дадоха днес ръководствата на спецпрокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност". 

Началник на сектор и началник на отдел в дирекция в ДАНС са разследваните агенти. Те са разкрити от своите колеги и следени от месеци. В сряда случая е докладван на спецпрокуратура и на премиера Кирил Петков, каза на безпрецедента пресконференция шефът на ДАНС Пламен Тончев. Стабилни доказателства са събрани за един от двамата, допълни той. Очаква се именно той да бъде обвинен в понеделник.

За другия продължава събирането на доказателства. 

Срещу двамата агенти са започнали дисциплинарни производства, те са отстранени от длъжност и е започнала процедура по отнемане на допуска им до класифицирана информация.

За третия в схемата се знае, че е от министерство, различно от МВР.  Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев уточни, че там той е на ръководно ниво - над средното. Тримата са контактували с руски граждани.

Малко по-късно шефът на ДАНС Пламен Тончев анонсира и предстоящи действия по тази  линия:

„Ще има и други, обявени за нежелани на територията на страната“.

Вчера прокурори са иззели от кабинетите на агентите компютърна техника, която изглежда ще е ключова,ако се съди по детайла, който съобщи прокурор Кръстев:

„Информацията е предавана не пряко – при среща, а чрез специални технически способи – дистанционно“.

Държавната агенция "Национална сигурност" използва случая, за да увери обществото, че има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол".

"Не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо на какво ниво са, за да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея", каза Пламен Тончев и в същото време защити колегите си от атаки на политици:

„Наблюдаваме тези изяви на някои политици. Вие много умело ги водите в една посока, за да започнат те да говорят за „футболисти“, „зидаро-мазачи“, за хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да заявя, че такива служители няма в агенцията. Ако някой така интерпретира сегашните времена с времето, когато той е бил ръководител на структури в МВР, в службите за сигурност и тогава това нещо е било нормално или позволено по някакъв начин, искам да ви уверя, че такова нещо не съществува и даже не мога да си представя как някой може да го мисли, а не да го изговори публично.

Заместникът му Румен Георгиев пък опонира  - отново на политически обвинения, че ДАНС е пълна с руски шпиони, припомняйки, че до изгонването на десетки руски дипломати през последните две години се е стигнало именно след разработки на ДАНС:

„Това, от друга страна, естествено насочва интереса на чужди специални служби, в случая – в най-висока степен на руските, и ни прави доста сериозна цел за тях“.

И от Спецпрокуратурата и от ДАНС отказаха да коментират думите на премиера Петков от вчера, че се разследва "сериозна руска шпионска диаспора в България" и че у нас имало руски агенти, които работели срещу разбирателството ни със Северна Македония.

И от ДАНС, а по-рано и от спецобвинението обещаха повече яснота по поредната шпионска афера следващата седмица. 

Тончев предупреди, че няма да допусне външна намеса в кадровата политика на Агенцията. "За кадровото осигуряване на Агенцията отговорям аз и заместниците ми", беше категоричен той:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Одеса, февруари 2024 г.

Одеса и Одеска област подложени на нападение с балистични ракети

Одеса и Одеска област бяха подложени на нападение с балистични ракети. Силни експлозии се чуват в града, предават местните канали на приложението Telegram. Въздушна тревога беше обявена в 11:32 часа, а взривове се чуха минути след това в 11:37 часа, предаде БТА. Жителите на Одеса и околността да останат в укрития до отбой от тревогата,..

публикувано на 06.07.24 в 13:07
Формацията на Марин льо Пен е фаворит според проучванията

Франция се готви за съдбовен балотаж на предсрочните парламентарни избори

Франция се готви за съдбовния балотаж на предсрочните парламентарни избори, след като миналата неделя крайната десница убедително поведе на първия тур. Остават броени часове за размисъл за френските избиратели, преди да се отправят към урните в 500 избирателни района. 76 кандидати за депутати бяха избрани на първия тур. Сред тях е..

публикувано на 06.07.24 в 12:45
Германски войници по време на учение.

Ген. Ерхард Бюлер: И дума не може да става за връщане към казармата от времето на Студената война

Година след руското нахлуване в Украйна през 2022 НАТО взе решение на срещата на върха във Вилнюс за увеличаване на разходите за отбрана и за укрепване на източния фланг. Има планове - а вероятно и график - за надграждането на многонационалните бойни групи от Балтика на север до България на юг. В Литва Германия подготвя разполагането на танкова..

публикувано на 06.07.24 в 12:37

Противоминната група на България, Румъния и Турция се включва в учението "Бриз 2024"

Новоформираната противоминна група на България, Румъния и Турция се включва във военноморското учение "Бриз 2024“". За първи път то ще премине без участието на двете постоянни групи на НАТО.  На Морската гара в Бургас с тържествена церемония бяха посрещнати корабите на Противоминната група. Намираме се в различна ситуация и за първи път..

публикувано на 06.07.24 в 12:25

И изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай на срещата при Доган в "Росенец"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган събра част от актива на партията в резиденцията си в парк "Росенец". В срещата ще участват 17-те депутати от ДПС, които спазиха разпореждането на Доган да гласуват против кабинета "Желязков".  Преди дни именно тези депутати подписаха отворено писмо, с което изразяват подкрепата си към Доган...

публикувано на 06.07.24 в 12:10
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че няма да преговарят с "Възраждане" за съставянето на правителство. В публикация във Facebook Петков коментира, че в 50-oто Народно събрание има две потенциални мнозинства - първото - от ГЕРБ и ДПС и второто - от "Възраждане", БСП, "Величие" и ИТН. "Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде..

публикувано на 06.07.24 в 12:07