Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Западните Балкани във фокуса на разговор между президентите Радев и Щайнмайер

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Последиците от войната в Украйна, променената среда за сигурност, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани са били във фокуса на разговор на президента Румен Радев с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев е посочил, че освен мерки по отношение на военната и енергийна сигурност на Европа, трябва да се предприемат бързи действия и за предотвратяване на продоволствена криза в близки до Стария континент региони, произтичаща от спрените доставки на зърно от Русия и Украйна.

Българският президент е оценил високо предприетите дипломатически действия от страна на Германия и на президента Франк-Валтер Щайнмайер, насочени към деескалация на конфликта и преустановяване на военните действия.

Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Българският президент е потвърдил подкрепата на страната ни за започването на преговорния процес за членство в ЕС за Албания след предприетите от албанската страна дълбоки реформи по отношение на правосъдието, икономиката и защитата на националните малцинства.

Държавният глава е посочил и че в интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, посочват от прессекретариата на президента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55