Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите спорят дали АПИ да заплати от бюджета си 50% от парите за пътните строители

| обновено на 20.04.22 в 12:51
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание решава за парите за ремонти на пътищата. Повече от два часа депутатите спорят дали да разрешат Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от бюджета си 50% от дължимите средства за пътните строители, а останалите -  едва след експертиза на сключените договори.

"За да постъпим коалиционно, вярно тъпо, но коалиционно. Отговорността за всякакви забавяния, мотания, проблеми, всички, които са засегнати, да отиват при Кирил Петков, при Асен Василев и при ПП, ДБ и БСП".

Този призив на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в пленарната зала предизвести решението, което ще вземе мнозинството в Народното събрание за подкрепа на решението пътните строители да могат веднага да получат половината от дължимите им средства за ремонти, а другата половина след доклад на междуведомствена комисия, съставена от експерти на регионалното и финансовото министерства, който след това да бъде одобрен от парламента. Любомир Каримански от ИТН обяви, че оттегля предложението си за ревизия в решението, а именно парите да се вземат от централния бюджет, а не от бюджета на АПИ, което може да стане едва след актуализация с мотива:

"За да може треската в МС и в нашите коалиционни партньори да се успокои, че не Любомир Каримански разваля коалицията".

От ГЕРБ-СДС категорично се противопоставиха Народното събрание да става страна по сключени договори между пътните фирми и изпълнителната власт. Депутатът Николина Ангелкова заяви:

"Очевидно служебният министър Комитова е подложила динена кора на Гроздан Караджов, така че не си измивайте ръцете с Народното събрание и платете на сто процента на българските фирми".

Настимир Ананиев от ПП контрира:

"Да, динена кора беше сложена, но това е от вашето управление от вашето АПИ, която в момента се налага Народното събрание да решава, за да имаме някакви безопасни пътища, по които да се движат българските граждани".

Социалистът Борислав Гуцанов заяви, че единственото разумно решение е веднага да се изплатят половината от средствата и остро се обърна към ГЕРБ:

"Ремонт на ремонта стана именно през тези години и влезе като нарицателно за начина, по който се правят пътищата в България".

От ДПС обявиха, че с решението се създава правен абсурд, а от "Възраждане" подчертаха, че няма да го подкрепят, защото, по думите им, въвлича парламента в корупционна схема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия, където той..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05