Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Водим политика за диалог между БСП и ДБ по темата за Украйна

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват.

Чрез публикация във "Фейсбук " премиерът и съпредседател на ПП казва, че партията му ще бъде отговорен политически партньор и смята, че освен че страната има нужда от стабилно правителство, Украйна също има полза от такава България.

Ето какво пише днес Кирил Петков, след като от ДБ заявиха, че е възможно да преразгледат участието си в коалицията, ако решението за военна помощ за Украйна не бъде разгледано, а Нинова заяви преди седмици, че ако има такова няма да го подпише, дори и да я "махнат".

По-рано в парламента украинският първи дипломат Дмитро Кулеба заяви, че още няма ясен отговор от българското правителство за предоставяне на военна помощ и допълни, че няма да си тръгне от България докато не го получи. Според Кулеба представянето на каски и бронежилетки е важно от политическа гледна точка.

"След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.

По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:

- В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

- Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

- Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

- Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.

Защото съединението прави силата, а не разделението", заявява Кирил Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Дачков

Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като пълноправен и единствен лидер на Движението. Това според мен ще стане. Това прогнозира в интервю пред..

публикувано на 05.07.24 в 19:02

Вотът в Иран поставя на изпитание популярността на духовните управници

Иранците гласуват на втория тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят умерeният депутат Масуд Пезешкиян срещу протежето на върховния лидер на Иран - твърдолинейният Саид Джалили. Вотът поставя на изпитание популярността на духовните управници на фона на апатията на избирателите в момент на регионално напрежение и противопоставяне със..

публикувано на 05.07.24 в 18:38
Eпископ Йеротей

Епископ Йеротей: Патриарх Даниил е един нов исихаст

Изборът на патриарх Даниил е добър и за българския народ, и за Българската православна църква (БПЦ). Той е един нов исихаст - човек, който се бори със страстите и изкушенията. Това каза в предаването "РадиоТочка" Агатополският епископ Йеротей, който беше кандидат за Сливенски митрополит. "Църквата живее в този свят, но нейните правила са извън..

публикувано на 05.07.24 в 18:36
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан разговаря с Путин в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.  Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на общността.  Гледните точки на Москва и Киев все още са далеч една от друга и са..

публикувано на 05.07.24 в 18:19
Киър Стармър и крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети възложи на Киър Стармър да състави ново правителство

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори.  Възможно е до края на деня да станем свидетели и на състава на новото правителство, защото при новия премиер на Даунинг стрийт вече пристигат най-доверените му хора...

публикувано на 05.07.24 в 18:11
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество.  Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.  Съдът обаче отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков. Съдът отхвърли иска на..

публикувано на 05.07.24 в 18:04
Касим Дал

Касим Дал: Доган да не търси Стоян Денчев, а сам да оправи нещата и да поеме отговорност за ДПС

Ахмед Доган не е безгрешен, за всичко, което се случва е виновен той. И мен ме изключиха с готови подписи от областните структури и чак след година на централно ниво. Сега Доган отново търси посредничеството на Стоян Денчев, Библиотекарския кръг и ДПС. Това каза в интервю пред БНР Касим Дал, един от учредителите на ДПС, създател на..

публикувано на 05.07.24 в 18:00