Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров предупреди за реална опасност от световна война

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристига на работно посещение в Москва. В програмата му са включени преговори с руския министър на външните работи Сергей Лавров и с президента Владимир Путин. 

Очаква се Сергей Лавров да информира Антониу Гутериш за хода на така наречената от руските власти специална военна операция в Украйна. 

В интервю, излъчено снощи в публицистичното предаване “Голямата игра” по Първи канал на руската телевизия, Лавров предупреди, че има реална опасност от избухването на трета световна война и че заплахата не трябва да бъде подценявана. В същото време той припомни, че Русия изхожда от подписаната през януари тази година от лидерите на "ядрената петорка" декларация. В нея се посочва, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва. 

Лавров изрази увереност, че конфликтът с Украйна ще приключи с подписването на мирен договор. "Параметрите ще се определят на онзи стадий на военните действия, на който този договор стане реалност", подчерта руският първи дипломат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лондон: Около 15 хиляди руски войници са загинали в Украйна

По преценка на британското министерство на отбраната около 15 000 руски войници са убити в сраженията в Украйна до момента. Британският министър на отбраната Бен Уолъс информира депутатите в Камарата на общините за последните данни, като отбеляза също, че..

публикувано на 26.04.22 в 02:27

Полша e изпратила танкове на Украйна

Полша е изпратила танкове на Украйна, предаде Ройтерс. Агенцията съобщава, че полският премиер Матеуш Моравецки е бил попитан днес дали правителството му е предоставило такава помощ на Киев или планира да го направи. Отговорът на премиера е бил лаконично..

публикувано на 25.04.22 в 21:55
Христо Гаджев

ГЕРБ твърди, че продадено на Полша БГ оръжие е стигнало Украйна, БСП отрича

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана Христо Гаджев показа документи, които по неговите думи показват, че с подписа на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията страната ни подпомага Киев.  Изявлението на..

публикувано на 25.04.22 в 20:02
Кристалина Георгиева

МВФ очаква драматични последици за икономиките на Украйна и Русия

Войната в Украйна е „трагедия“, която ще има драматични последици за икономиката на страната и икономиката на Русия, която предизвика военния конфликт, заяви управляващият директор на базираната във Вашингтон организация Кристалина Георгиева. Тя..

публикувано на 25.04.22 в 19:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонници поеха от Велико Търново към Рилския манастир по пътя на мощите на св. Йоан Рилски

20 поклонници тръгнаха от катедралния храм на Велико Търново към Рилския манастир, за да изминат пътя на мощите на св. Йоан Рилски, както това е било направено от рилските монаси пред 555 години.   Поклонническият поход по пътя на мощите на Св...

публикувано на 01.07.24 в 13:03

Разполагат три зарядни станции за електромобили на ключови места в Габрово

Три нови зарядни станции за електромобили ще са на разположение на ключови места в Габрово от това лято. Договорът между Общината и фирмата, която ги монтира, е за срок от 10 години. Новите публични зарядните станции за електромобили в Габрово..

публикувано на 01.07.24 в 13:02
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за форума на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го..

публикувано на 01.07.24 в 11:49