Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Само заедно страните могат да се противопоставят на руския натиск

Мицотакис: Много скоро ще заменим руския газ

| обновено на 03.05.22 в 19:10
Освен Петков и Мицотакис на събитието присъстват председателят на Евросъвета Шарл Мишел (вляво) и сръбският президент Александър Вучич.
Снимка: Европейски съвет

Започна изграждането на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. Началото бе поставено в присъствието на премиера Кирил Петков, колегата му от Гърция Кириакос Мицотакис и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Присъстваха и лидерите на Република Северна Македония и Сърбия.

Терминалът, в който страната ни притежава дял от 20 процента, трябва да заработи най-късно в края на следващата година. Годишният капацитет е над 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите.

Премиерът Петков коментира, че проектът е от голямо стратегическо значение след спирането на доставките от "Газпром" за България.  Българският министър-председател заяви, че днешният ден ще бъде запомнен в политическата история на България и Гърция като ден на стремежа за икономическа свобода и политическа независимост. По думите на Кирил Петков на руския натиск страните могат да се противопоставят единствено заедно.

"Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници", заяви на свой ред Мицотакис на церемонията.

При старта на строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис Петков благодари на Мицотакис не само за политическата подкрепа, но и за тази, която България получава в настоящия момент, а спирането на руския газ за България определи така:

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказа в момента чрез спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим единствено заедно. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее".

И домакинът - гръцкият премиер Мицотакис, каза, че много скоро ще може да се замести руския газ с други източници. Гърция ще може да приема увеличени количества на втечнен газ и ще покрие не само националния си пазар, но ще замести и голяма част от руския газ за нуждите на Балканите.

"Новите количества ще помогнат да не сме зависими от Русия" - каза още Мицотакис.

Енергийният министър Александър Николов също коментира стратегическото значение на терминала край Александруполис за България:

"За България  колкото повече алтернативни трасета и колкото повече алтернативни източници на гориво, толкова по-конкурентна ще бъде цената и толкова по-поносими ще станат разходите за домакинствата и за бизнеса".

Премиерът Кирил Петков инспектира и газовата връзка с Гърция в района на Комотини. До началото на новия отоплителен сезон към страната ни трябва по тръбата на тече евтиният азерски газ. Измервателната станция ще е готова до края на май. Трасетата вече се тестват - както тук, така и в България и изпитанията могат да приключат още през август или по-рано.

"Рискът от това, че "Газпром" ни спря газа, намалявам с пъти. Никой не може да ни извива ръцете. Ние ще бъдем диверсифицирани и цените за нашите крайни потребители, което е най-важното за мен, ще бъдат добри. Даже се надявам да бъдат на същите или на по-добри нива от тези на "Газпром".

Премиерът каза, че "Газпром" вече е започнал да вдига цените дори по дългосрочни договори, така че при сравнение на текущите руски цени и тези, на които страната ни доставя по алтернативни източници, може да се окаже дори по-ниска.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02