Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С голям интерес се очакват резултатите от изборите в Северна Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полунощ българско време приключи гласуването за парламент на Северна Ирландия и в местните избори в Англия, Уелс и Шотландия. 

Окончателните резултати в Северна Ирландия не се очакват по-рано от събота сутринта, но интересът към изборите за парламент в провинцията е изключително голям, защото за първи има реална възможност те да бъдат спечелени от националистите в лицето на партията "Шин Фейн". Анкетите предвещаваха такава победа. Загуба на Демократичната юнионистка партия пък би означавала голям удар за юнионистите. 

Независимо от това кой обаче ще спечели изборите, политическите наблюдатели предвещават месеци преговори между партиите, за да се постигне споразумение за подялба на властта, каквото е изискването от мирното споразумеине от Разпети петък. Победа на "Шин Фейн" би попречила на Борис Джонсън да предоговори сделката за Брекзит, а освен това партията се стреми към обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия, макар и това да не е на дневен ред в момента. 

Не по-малко важни са местните избори в Англия, Уелс и Шотландия, защото това е тест не само за управляващите консерватори и лично премиера Борис Джонсън как хората гледат на тях след серията от скандали, но и доколко лейбъристите могат да възстановят доверието в тях на фона на поскъпването на живота. Първи резултати от местните избори ще започнат да излизат в сутрешните часове. Интересно е за отбелязване, че много от журналистите, отразяващи изборите, съобщават, че повечето хора са недоволни като цяло от политическия елит на страната и че на много места активноста изглежда по-ниска от очакваното. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън по време на ръгби мача Англия - Ирландия - 12 март 2022

Борис Джонсън обсъди с ирландския си колега Протокола за Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън обсъди в Лондон с ирландсикя си колега Михол Мартин Протокола за Северна Ирландия. Двамата лидери се срещнаха преди ръгби мача на Англия и Ирландия в Лондон. Михол Мартин е на посещение в Лондон в рамките на..

публикувано на 13.03.22 в 09:58
Мястото на убийството на Лайра Маккий.

Безредици белязаха шествие на републиканци в Северна Ирландия

Група участници в шествие на републиканци в Северна Ирландия нападна полицията със запалителни бомби. Походът в град Дери в познатия от миналото стил на полувоенизираните групировки беше осъден от целия политически спектър. Безредиците в..

публикувано на 19.04.22 в 02:26
Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.

Лондон рискува засилена конфронтация с ЕС заради Северна Ирландия

Британското правителство подготвя законодателство, което ще даде на министрите правомощия да анулират търговската сделка в Северна Ирландия след Брекзит, което предвещава нова конфронтация с Брюксел, съобщава „Файненшъл таймс“. Вестникът цитира..

публикувано на 22.04.22 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Васил Вълчев

6 секции в Турция все още не са запечатани

Само 6 от общо 166 избирателни секции в Турция все още не са запечатани. Останалите са готови за утрешните избори, съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  Подготовката на изборите в Турция протича спокойно,..

публикувано на 08.06.24 в 18:43

Задържаха мъж заради фалшив сигнал за бомба на летище "София"

27-годишен мъж е арестуван в София, сред като е съобщил, че на летище "София" има поставена бомба. Криминално проявеният мъж е подал сигнала след 16 часа. На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство...

публикувано на 08.06.24 в 18:35

Байдън и Макрон обсъдиха помощта за Украйна и Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на официално посещение в Париж, проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Помощта за Украйна и Газа и кризата в Газа бяха централните теми на разговора. "Ще продължим подкрепата за Украйна..

публикувано на 08.06.24 в 18:29

От началото на кампанията: 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Прокуратурата. Досъдебните производства са най-много..

публикувано на 08.06.24 в 18:17

Започна евровотът В Италия

В Италия, от 15 часа до 23 часа местно време днес се гласува за Европейски парламент. Вотът продължава и в неделя от 7 до 23 часа местно време. Право на глас имат 47 300 000 италианци. Те трябва да изберат 76 евродепутати сред над 800 кандидати на..

публикувано на 08.06.24 в 17:51

Без сигнали и жалби за груби нарушения в ЦИК в деня за размисъл

В днешния "Ден за размисъл", в Централната избирателна комисия не постъпиха сигнали и жалби за груби нарушения.  Сигнали за забранена политическа агитация, но във Facebook, постъпиха в ЦИК, но останаха без разглеждане, тъй като социалните мрежи не..

публикувано на 08.06.24 в 17:35

Специална секция в Дупница за избиратели с увредено зрение или със затруднено придвижване

Освен в подвижна секция, избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала града, ул. “Христо Ботев“ № 30А, казаха от администрацията. Дадени са и телефони за..

публикувано на 08.06.24 в 17:08