Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обвинява Русия за обстрел при евакуацията от "Азовстал" в Мариупол

Поглед от въздуха към обстрел по територията на "Азовстал" в Мариупол, 5 май 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Украйна обяви, че руски военни са извършили обстрел по време на евакуацията на хората от завода "Азовстал" в Мариупол. Има убити и ранени.

Един украински боец е бил убит, а шестима други са били ранени при ракетен удар от руска страна по автомобил по време на евакуацията, заявиха местните власти. Автомобилът се е движил към цивилни лица в района. Властите обвиняват руската страна, че продължава да нарушава договореностите за спиране на огъня. след като руснаците обявиха тридневно примирие от вчера.

Малко по-рано един от бойците в района на комбината описа ситуацията като критична и подчерта че в момента тя се влошава още повече. По думите му от два дни руските сили активно щурмуват "Азовстал" с помощта на авиация, артилерия и тежко въоръжение и поради тази причина ранените няма как да бъдат изведени. За момента няма коментар от страна на Москва, но руската страна нееднократно отрича да атакува цивилни граждани на територията на Украйна.

Украинските власти опитват отново да евакуират останалите хора от "Азовстал" през днешния ден, след като ожесточените сблъсъци осуетиха предишния такъв опит. Смята се, че около 200 души все още се намират на територията на металургичния завод.

Междувременно ръководителят на военната администрация в Луганска област Олександър Стрюк съобщи, че руски военни пробват да щурмуват  град Северодонецк и той е почти напълно обкръжен. Стрюк заяви, че в момента се водят боеве в село, разположено съвсем близо до града, от северната му страна.

Руски военни се опитват да обкръжат и град Попасна в областта, съобщи кметът Николай Ханатов. Той заяви, че положението там се влошава с всеки изминал ден и в града от 20-хилядното му население са останали едва 1500 души. Те обаче не могат да го напуснат заради непрестанните обстрели.

Боеве има още в района на град Барвинково, в близост до Изюм, в Харковска област, като в района ситуацията е сложна. По думите на  ръководителя на местната военна администрация в Олег Синегубов през последното денонощие руските войски са нанесли удари по няколко района на Харков и други населени места в областта. Обстрели имаше и в Запорожка област, където беше атакувана и гражданска инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16