Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев обяви, че няма за цел да свали правителството

| обновено на 15.05.22 в 22:20
Във Федерална република Германия президентът беше посрещнат с почетен строй на летище Берлин Бранденбург.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев обяви, че не цели да свали настоящото правителство. В отговор на представител на българската общност в Берлин, където е на посещение, дали няма да се стигне до предсрочни избори заради критиките на му към кабинета "Петков", държавният глава каза:

"Моята борба е била не срещу и не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски модел. И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството".

Радев коментира, че за да се укрепи държавността, трябва да има борба с корупцията, върховенство на правото и прозрачност в управлението.

Кабинетът трябва да следва своите обещания, допълни президентът:

"Политиката, която води спрямо българските граждани, да бъде прозрачна, отчетна, да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнение".

Президентът е на тридневно посещение в Германия. Тази вечер  в Берлин той се срещна с българската общност, като определи именно нея като най-важната в програмата си. След като отправи приветствие към българите, събрали се в посолството ни в германската столица, Радев отговори на въпросите на сънародниците ни.

Инфлацията отдавна "изяде" увеличението на пенсиите, което бе направено от служебното правителство, заяви президентът Румен Радев на срещата с българската общност в Берлин.

Държавният глава  изрази надежда, че още с актуализацията на тазгодишния бюджет проблемът с недостига на средства на възрастните хора ще бъде решен в рамките на възможностите на хазната:

„Но ако ние нямаме уважението към труда на нашите бащи, майки, баби и дядовци, ние не можем да зададем и моралния стандарт на следващите поколения, че в България реално човешкият живот и съществуване имат стойност“.

Радев бе помолен да коментира и темата с българската бойна авиация в контекста на забавянето на доставките на американските изтребители и невъзможността да се ремонтират съществуващите МиГ-ове в Русия:

"МиГ-29 ще може да лети още около година най-много и ще настане една пропаст от поне пет-шест години, в които ние няма да можем да носим такова дежурство. Затова моята апел е да се търсят заместващи решения - дали лизинг от САЩ, от други европейски партньори на Ф-16, или други европейски изтребители, това правителството трябва да го реши“, заяви президентът.

Утре в програмата му във Федералната република предстоят срещи с германския държавен глава Франк – Валтер Шайнмайер, и канцлера Олаф Шолц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Тончев

ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната. Това обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях.  Пред..

публикувано на 16.04.24 в 17:39
Добромир Живков

Добромир Живков: Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск за оставката на Кирил Вътев

Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск и земеделският министър Кирил Вътев напуска служебното правителство на Главчев . Това коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в интервю пред БНР.  "Имаше сериозен конфликт между големите зърнопроизводители, които са влиятелни и на места разполагат с политически лостове. И да..

публикувано на 16.04.24 в 17:04
Мария Павлова

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и да събира информация във връзка с предложението да издаде указ за освобождаването на външния министър Стефан Димитров.  Очаква се Румен Радев: Ще..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт" Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".  "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва ли не щит, но тя не дава изключително предимство на пешеходците. А много е важно пешеходецът, преди..

публикувано на 16.04.24 в 16:58

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания.  Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Главчев ще участва на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.  Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на..

публикувано на 16.04.24 в 16:37

Чистят от храсти и канавките по пътищата за ГКПП "Гюешево" и ГКПП "Олтоманци"

Прави се почистване от храсти и растителност, както и на канавките, по международните пътища от Кюстендил към ГКПП "Гюешево" и Северна Македония и за ГКПП "Олтоманци" и Сърбия, казаха експерти.  Почистването е с пари по бюджета на АПИ и трябва да завърши до края на април.  Почистването по двете трасета - до ГКПП "Гюешево" 35 километра,..

публикувано на 16.04.24 в 16:32