Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин е сред 10-те най-издирвани престъпници в Испания

Снимка: Полиция на Испания

Испанската Национална полиция започна кампания за залавянето на десетте най-издирвани престъпници в страната чрез публикуване на снимките им и молба за съдействие от страна на гражданите. Сред тях е и българин на име Николай Щерев.

Той се издирва като предполагаем лидер на международна организация, която внася големи количества наркотични вещества от Южна Америка до Европа.

Според информацията на полицията българинът е на 53 години и е начело на международен трафик на наркотици, движен от испанци, българи и колумбийци. Те ги внасят в морски контейнери в Европа под прикритието на търговски сделки.

Предполага се, че той ръководи и група, която внася нелегално наркотици в България. Описан е като „опасен и въоръжен“.

Останалите 9 души от най-издирваните престъпници в Испания са обвинени в убийства, грабежи, изработване на фалшиви пари, участие в организиран канал за проституция, отвличания и изнасилвания. Някой се укриват повече от 15 години от правосъдието. Сред тях има белгиец, англичанин и няколко испанци.

Само през изминалата година в Испания са арестувани над 400 бегълци от правосъдието, а от 2017 година броят на арестите по национални и международни искове възлиза на 2272.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исмаил Хания

Иран обсъжда с Ливан, Ирак и Йемен ответни мерки срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас"

Иранска делегация обсъжда с представители на своите съюзници в Близкия Изток - Ливан, Ирак и Йемен, потенциалните ответни мерки срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран вчера, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран Съветът за сигурност на ООН се..

публикувано на 01.08.24 в 15:29

Тошко Йорданов за разговорите с БСП за третия мандат: На едно мнение сме за излизане от кризата

В сградата на Народното събрание се проведе среща на преговорния екип на "Има такъв народ" с представители на "БСП за България" в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство. ИТН с официални покани към БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ за срещи за третия мандат ИТН, като носители на третия последен проучвателен..

публикувано на 01.08.24 в 15:27
Проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов: Пеевски нищо не диктува, разчита на остатъчни лостове в някои институции

Президента няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е, защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо. Това коментира политическият анализатор и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Александър Маринов в интервю пред БНР. „Пеевски е в безизходно..

публикувано на 01.08.24 в 15:25
Васил Терзиев

Терзиев: Благодаря на Борисов, че е конструктивен критик

Кметът на София Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че е "конструктивен критик". Повод за изказването му стана призивът на  Борисов към ПП-ДБ да се разграничат от столичния кмет заради скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на Министерството на културата да бъде награден с орден "Стара..

публикувано на 01.08.24 в 15:20

Огнеборците преградиха пътя на пожара в Малешевската планина

Пожарникарите успяха да преградят пътя на пожара в Малешевската планина до границата със Северна Македония.  Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха.  Това каза пред БНР Николай..

публикувано на 01.08.24 в 15:04
Николай Николов

Николай Николов: Вижда се решимост за купуване на техника за гасене на пожари от въздуха

Необходимостта от въоръжаване на България с летателни средства за гасене по въздух е отдавна. Като отмине, и забравяме. Сега се вижда решимост за доставка и капацитет за гасене от въздуха. Говори се какви реорганизации да се направят. Естественото място на тези средства е в ГДПБЗН, съгласно функциите и закона.  Това каза главен комисар..

публикувано на 01.08.24 в 14:34

При спешност: От Монтана до София за 18 минути с т. нар. "въздушни линейки"

При спешен случаи пациент вече ще може да бъде транспортиран от Монтана до София по въздух за 18 минути. Хеликоптерната площадка за кацане на така неречните "въздушни линейки" в болницата в Монтана получи сертификат за експлоатация.  160 000 лева бяха отпуснати от Здравното министерство за направата на площадката, каза изпълнителният директор на..

публикувано на 01.08.24 в 14:17