Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството на британец, пленен от руските войски в Украйна, отправи емоционален призив

Украински бойци от обсадения "Азовстал".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Семейството на британски боец в Украйна, пленен от руските сили, отправи емоционален призив и благодари за подкрепата, което е получило. Гражданинът на Обединеното кралство е с обвинения, които могат да му донесат смъртна присъда, предаде ДПА.

Роднините на Ейдън Аслин, единият от трима души, обвинени, че са наемници на украинските сили, казаха, че си сътрудничат с британското външно министерство и украинското правителство, за да го върнат у дома, посочва БТА.

В изявление, разпространено чрез британското външно министерство, те описват Аслин като "много обичан човек, който липсва много на близките си".

Това става, след като президентът на украинската сепаратистка Донецка народна република (ДНР) обяви, че върховният съд на ДНР започва да гледа делото срещу тримата британци.

Би Би Си съобщи, че Аслин, който е на 28 години, и единият от обвинените заедно с него, 48-годишният Шон Пинър, са застанали на подсъдимата скамейка в проруската територия.

Има опасения, че ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, включващи опит "за завземане на властта", съдът, който не е международно признат, може да им издаде смъртна присъда.

Двамата са били в състава на редовни части на украинската армия в Мариупол. Принадлежността на третия британец, Андрю Хил, който е пленен в района на Николаев, е неясна.

Вчера бяха разпространени кадри, на които се твърди, че са Аслин, Пинър и Саудун Брахим, марокански гражданин, и че са застанали на подсъдимата скамейка.

На записа те говорят само, за да потвърдят, че са наясно с обвиненията срещу тях и да кажат, че са съгласни делото да продължи без свидетелски показания, според Би Би Си.

В понеделник сепаратисткият президент Денис Пушилин заяви, че "престъпленията, които те са извършили, са чудовищни", съобщи сепаратистката осведомителна агенция ДАН.

Семейството на Аслин казва следното в обръщението си: "Ние семейството на Ейдън Аслин молим да не бъдем притеснявани от медиите сега. Това е много чувствителен и емоционален момент за семейството и бихме искали да благодарим на всички, които ни подкрепиха".

"В момента работим с украинското правителство и британското външно министерство за връщането на Ейдън у дома. Ейдън е много обичан и ни липсва много. Надяваме се, че много скоро ще бъде освободен", допълват близките.

Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че външното министерство на Обединеното кралство "ще направи всички необходими постъпки" от името на Аслин.

"Що се отнася до този случай, не съм запознат с всички подробности, но, разбира се, очакваме всички международноправни норми при воденето на военни действия да бъдат спазвани и ще направим всички необходими постъпки", каза Рааб пред радио Ел Би Си.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз"..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия.  "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс "Тутраканска епопея -1916". Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51