Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До вторник проходът Петрохан ще остане затворен

Милиони левове ще трябват за отстраняване на щетите от наводнението във Вършец

| обновено на 12.06.22 в 16:21
Река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но причинените щети са големи.
Снимка: Ива Антонова

До вторник проходът Петрохан ще остане затворен. След обилните дъждове вчера пътят там е повреден. 

При посещението си в района вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов увери, че се полагат усилия още утре Петрохан да бъде отворен за движение в една лента.

Според вицепремиера основната причина за бедствената ситуация е запушването на водосток.

Милиони левове ще трябват за отстраняване на щетите от наводнението във Вършец. Това стана ясно още при посещението на вицепремиера и ресорен министър в оставка в района на бедствието. 

Преминаващата през Вършец река Ботуня вече се прибира в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са седем моста.

Има разрушен водопровод в кв. "Заножене" и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Вицепремиерът Караджов и кметът на община Вършец Иван Лазаров обходиха днес поречието на река Ботуня - от града до квартал "Заножене".

"Такава буря не е имало повече от 50 години, щетите са огромни", каза Лазаров:

"Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, за да може да се възстановят щетите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината, щетите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година".

От Балкана над "Заножене" водата е изтръгнала цели дървета и ги е влачила. Няма пострадали и бедстващи хора.

„По-голяма част от инфраструктурата е разрушена, има много хора, които живеят от другата страна на реката, които в момента са без никакъв достъп до имотите си. Разрушена е и ВиК структурата, която отива до тези имоти. На първо време задължително трябва да се възстанови водоподаването и след това лека-полека да се отстраняват щетите“, каза Лазаров.

Водата се отдръпва в коритото на Ботуня, комисия ще определи щетите, нанесени във Вършец.

Нормализира се обстановката и по долното течение на река Ботуня в община Криводол, където придошлите води предизвикаха разливи. Нивото на водата намалява и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където също беше обявено частично бедствено положение, започна отводняване на терени и приземни етажи, каза заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

„Хубаво е, че водата от нощта - от към един часа, започва да се връща в коритото, нещата се нормализират в село Ракево. Утре ще пусна една заповед за комисия, която да обиколи и да направи оценка на нанесените щети както на общинските (обекти), така и на домовете на хората в селото. Също така са формирани две групи, които с ресурсите, с които разполага общината - помпи за отводняване, подръчни средства и материали, отива на терен, за да помага на хората за отводняване на дворове и наводнени жилищни сгради“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти на Канарските острови беше обсъден на среща на испанския премиер Педро Санчес и регионалния лидер..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на тютюнопроизводителите . Ако кандидатстващите за финансова помощ имат изискуеми задължения към..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния за хора терен, каза за БНР тази сутрин кметът на с. Самораново Райко Цветков, който в този час ще..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята за нето е на народния певец Марин Иванов. Тази година на откритата сцена в центъра на Черни..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42