Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифонов: "Продължаваме промяната" управлява като ГЕРБ, те са същите

| обновено на 12.06.22 в 18:59
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини премиера Кирил Петков в авторитарно управление и го нарече "лъжец".

В интервю за Дарик радио Трифонов, който тази седмица обяви, че изтегля министрите си от кабинета, каза, че управляващата партия "Продължаваме промяната" много прилича на предишните управляващи от ГЕРБ.

"Като че ли четворната коалиция се появи с една единствена цел и това, което ги обедини, е да престане този модел ГЕРБ - начин на управление, който управляваше 10-11 години: авторитарно, без да се съобразява с останалите, решенията да се взимат само от един човек. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" прави същото - стана ясно след няколко месеца. Много пъти си задавах тоя въпрос, но...

"Продължаваме промяната“ управлява като ГЕРБ, те са същите".

Слави Трифонов реши "Има такъв народ" да не бъде повече унижавана: има две основни причини – при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН са пропуснати и по отношение на РСМ се води двойна политика - това заяви още лидерът на "Има такъв народ" в интервюто за Дарик радио.

"Не убеден, а знам, че Кирил Петков води двойна политика по отношение на РСМ. Весела Чернева дублира Теодора Генчовска и води двойна политика по отношение на падането на ветото към РСМ за започване преговори за еврочленство", заяви Трифонов.

В продължилото повече от един час интервю лидерът на ИТН заяви по отношение на ПП:

"Тези хора не стават да се занимава с власт, с управление на държава. Според мен те трябва да стоят максимално далеч от властта, максимално дълго време. Тезата ми е, че тези хора не трябва да се занимават с власт никога".

Слави Трифонов каза, че преди около месец му е станало ясно, че коалицията няма бъдеще.

Това беше преди около месец. Той (Кирил Петков) не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса с Република Северна Македония – говореше други неща на посланиците и на европейските лидери, каза лидерът на ИТН.

Слави Трифонов отхвърли твърденията, че партията му има нещо общо с ДПС.

"Орлин Алексиев е мой приятел, да. С него се познаваме от 20 години и нямам никаква представа какво прави и с какво се занимава. Една от причините, е, че не си говорим за политика. Аз съм човекът, който е създал "Има такъв народ" и ако използвам израза "дърпа конците", аз и сценаристите сме в Управителния съвет и знаем какво правим и става вътре. Това е, няма никой друг. Единствените хора, с които съм се посъветвал са депутатите от "Има такъв народ" и те на 100% се съгласиха и ме посъветваха, че е време вече да излезем от коалицията. Ахмед Доган съм го виждал преди 15 години, когато беше гост в моето предаване в една друга телевизия. Нямам нищо общо с ДПС и нямам никаква представа какво става с тях", каза Слави Трифонов. Няколко пъти по време на интервюто той се обърна към водещия Константин Вълков с думите, че прави внушения.

Трифонов припомни, че още преди 4 месеца е бил повече от ясен какво ще стане. "Още тогава предупредих", отбеляза лидерът на ИТН.

Трифонов отново заяви, че ИТН излиза от коалицията заради РСМ:

Докато Северна Македония не приеме българите в конституцията си и не спази договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартират преговори за членство в Европейския съюз. "Така мисля аз", каза Трифонов.

В интервюто той още веднъж заяви, че ИТН излиза от коалицията заради Македония и нарушените коалиционни споразумение, и че не се управлява добре държавата във финансов аспект.

Коалиционното споразумение е нарушено, посочи Трифонов.

Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят. Те трябва да бъдат спрени и го правя, заяви Слави Трифонов.

Той заяви, че законът и Конституцията дават достатъчно инструменти, в които правителство в този мандат да има.

Според лидера на партията депутатите от "Има такъв народ" са почтени и лоялни и няма да се отцепят от групата.



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  Очаквайте подробности!

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка, ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26