Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО приключи протеста пред парламента, не иска да се събира с ДПС

| обновено на 21.06.22 в 15:07

Няколко протеста се провеждат пред Народното събрание, докато в зала депутатите обсъждат вота на недоверие към кабинета. До този момент се проведоха три прояви, на които беше поискана оставката на правителството.

И трите прояви, които се проведоха в часовете преди обед, бяха насочени срещу правителството на Кирил Петков. В условията на засилено полицейско присъствие и увеличени преградни съоръжения първи пред парламента застанаха привърженици на национално движение Хан Кубрат.

Секретарят на организацията Хан Кубрат Марин Маринов:

"Ние протестираме срещу хората, които поддържат нисък стандарт на живот в България. Искаме понижаване цените на горивата".

Две от организациите, които се обявиха за оставка на кабинета на пл. "Народно събрание", напуснаха – това са ВМРО и Национално движение "Хан Кубрат".

На площада останаха само представителите на сдружение на общините "Толерантност", което обединява над 60 общини. Председателят Радослав Ревански: 

"Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не спазиха спрямо общините, нито дадоха компенсации за тока, нито увеличиха заплатите на нашите служители. Този кабинет е нелегитимен, служи на мафията".

Сред протестиращите са кметовете на Кърджали Хасан Азиз и на Белица – Радослав Ревански, който е бивш депутат от ДПС.

За тях не е проблем, че са заедно с представители на националистически и патриотични формации, обясни Хасан Азис.

"Ние сме длъжни да се включим в този протест в името на България, в името на днешния и на утрешния, но дайте и за вчерашния ден. Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България".

За ВМРО обаче нещата не стоят по същия начин. Ангел Джамбазки – евродепутат и съпредседател на ВМРО:

"Ние не протестираме заедно с никого. Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста.. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български".

Само Скопие разделя ВМРО от управляващото мнозинство, стана ясно от думите на Милен Михов, който беше кандидат за президент на ВМРО.

"Това предложение не съответства на рамковата позиция на правителството и Декларацията от 2019 г. и то трябва да бъде отхвърлено. Ако г-н Кирил Петков бе проявил малко гръбнак и беше застанал на българските национални интереси по въпроса за Македония, той щеше да получи нашата категорична подкрепа. Защото ние не се съмняваме, че той действително се бори срещу корупцията и срещу мафията в България. Нашата позиция обаче е определена от неговото безгръбначно поведение и лакейско поведение спрямо западните партньори".

На среща с протестиращите излязоха депутати от ДПС начело с председателя на партията Мустафа Карадайъ.

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58