Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва иска отмяна на решението за изгонване на дипломати, плаши със закриване на посолството

| обновено на 30.06.22 в 20:32
Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

В Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от ведомството. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

"Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще оттегли двете си ноти, съдържащи поименен списък на руските чуждестранни учреждения в България. В противен случай пред руските власти ще бъде незабавно поставен въпросът за закриването на посолството на Русия в София, което автоматично означава закриване и на посолството на България в Москва, а отговорността за извънредно тежките последици за двустранните отношения изцяло ще лежи на българската страна", се казва в позицията на руското посолство. 

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова е заявила в нотата, че Москва ще обмисли да затвори посолството си в България, ако правителството в оставка не отмени решението си да експулсира 70 руски дипломати и служители.

В интервю за БНТ Митрофанова каза, че не е изключено и скъсване на дипломатическите отношения на Русия с България. Според нея няма доказателства, че руските дипломати са се занимавали със несвойствени дейности. 

"Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...", каза още посланичката и добави, че т. нар. специална операция на Русия в Украйна е допринесла за отричането на всичко руско".

Тя нарече премиера Петков "човек без корени".

Нотата на руската посланичка е причината лидерите на парламентарните групи се събраха на извънреден председателски съвет. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че още не знае какво пише в нотата, изпратена от Митрофанова и че се опитват да получат информация чрез всички институционални канали:

"Разбираме, че г-жа Генчовска я няма, екипът на Външно министерство също пътува с нея, така че ще поискаме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме как да получив тази информация, така че наистина да сме наясно, но това ще се случи в следващите часове. Ще изчакаме г-жа Генчовска да кацне, да имаме достатъчно време да се ориентираме в ситуацията и да прецени председателският съвет какъв е най-подходящият формат на реакция", каза Иванов.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов предложи премиерът Кирил Петков да отиде в парламента и да представи информацията, с която разполага, както и да се обсъдят възможните решения, свързани с руския ултиматум:

"Разбрах от медиите и поисках почивка и свикване на спешен, извънреден председателски съвет, на който казах и това беше прието - да се извикат министър-председателя и министърката на външните работи и нейния екип, да се каже какво смятат те оттук нататък да предприемат. Защото това е абсолютно безпрецедентно - действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия. Това, което в момента се случва, е нещо, което се е случило за последен път през 1949 година".

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки". Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

"Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", добавя Петков.

При завръщането си от Мадрид, където беше в българската делегация на срещата на върха на НАТО, начело с президента Румен Радев, министърът на външните работи Теодора Генчовска отказа да коментира нотата от посланика на Русия Елеонора Митрофанова с аргумента, че отива направо в министерството, за да се запознае с документите.

Тя каза, че чака указания от министър-председателя, но още не ги е получила и отива на председателски съвет в Народното събрание, за да бъде изслушана. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя от своя страна президентът да свика утре спешно Консултативния съвет за национална сигурност:

"По този въпрос трябва да се произнесат дипломатите. Политически импровизации не са най-доброто нещо.


Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, отговаряйки на въпрос каква трябва да бъде реакцията на България на нотата.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00