Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев връчи на Асен Василев от "Продължаваме промяната" мандат за формиране на ново правителство

Асен Василев: Важно е да имаме кабинет при кризите, които България трябва да посрещне

| обновено на 01.07.22 в 17:26

В 17.00 часа се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента - "Продължаваме промяната".

"Уважаеми представители на "Продължаваме промяната", моля да обявите вашия кандидат за министър-председател", заяви президентът Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяна" Андрей Гюров каза:

"Уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо Вицепрезидент, парламентарната група "Продължаваме промяната" със свое решение номинира за кандидат министър-председател, който да получи мандат за съставяне на правителство, г-н Асен Василев".

Президентът Радев посочи, че в изпълнение на Конституцията на Република България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22-ри юни връчва на Асен Василев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Всички знаем, че България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща европейска България", посочи преди да връчи папката с мандата на Василев.

При получаване на папката от президента с проучвателния мандат Асен Василев каза:

"За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на "Продължаваме промяната" го направи".

На излизане от президентството Асен Василев заяви пред репортерите:


След като получи папката с проучвателния мандат, Асен Василев има 7-дневен срок (до 17.00 часа на 8-и юли), в който трябва да представи на президента структура и състав на правителство, след което президентът Радев трябва да предложи номинирания за кандидат-премиер за гласуване в Народното събрание.

Ако това не се случи, Румен Радев трябва да връчи мандат на следващата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде възможност за сформиране на правителство.

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил за премиер на един следващ кабинет да бъде номиниран досегашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации.

"Продължаваме промяната" и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за "Демократична България" е правителство с мандата на "Продължаваме промяната". "Има такъв народ" пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

"Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори,  преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност", каза президентът Румен Радев .


По публикацията работи: Явор Римски
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антиправителствен протест в Каракас, 29 юли 2024 г.

Разпръснаха протест на опозицията във Венецуела със сълзотворен газ

Силите за сигурност във Венецуела използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи в столицата Каракас след преизбирането за трети мандат на президента Николас Мадуро. Хиляди хора се събраха по улиците в няколко квартала на града със скандирания "Свобода!" и "Това правителство ще падне!", като гориха и предизборни плакати на Мадуро...

публикувано на 30.07.24 в 07:53

Новоизбраният президент на Иран полага клетва

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пазешкан ще положи клетва пред парламента на страната. Той ще обещае да защитава конституцията и добросъвестно да изпълнява задълженията си. В неделя ръководителят на Ислямската република Аятолах Али Хаменей официално утвърди Пазешкан на президентския пост. Тогава Пезешкиан произнесе реч, в която заяви, че ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:52

Остри реакции в Турция на изказване на израелския външен министър

Турски ръководни представители реагираха остро на думите на израелския външен министър Израел Кац, който написа в социалната мрежа Х, че турският президент "Ердоган следва стъпките на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел". Трябва да се разгледат всички възможни сценарии, независимо дали са политически, стратегически или военни, за да..

публикувано на 30.07.24 в 07:46
Въоръжената полиция е задържала заподозрян мъж и е иззела нож след инцидента, който не се смята за свързан с тероризъм.

Две деца загинаха, 6 са в критично състояние след нападение с нож в понеделник до клас по йога в Саутпорт, Англия

Две деца загинаха, 6 са в критично състояние след нападение с нож вчера до клас по йога в град Саутпорт в Северозападна Англия. Полицията на графство Мърсисайд съобщи, че по подозрение в убийство и опит за убийство е арестувано 17-годишно момче от Банкс, родено в Кардиф. От полицията уточниха, ранените деца са  девет, като има и двама възрастни..

публикувано на 30.07.24 в 07:46

Пожарите обхванаха 12 села в източната част на в Северна Македония

Пожарите в Северна Македония обхванаха 12 села в източната част на страната. Възрастен мъж е загинал в къщата си , съпругата му е била  евакуирана, съобщи директорът на македонския Център за управление при кризи Стоянче Ангелов. На територията на страната вчера са били регистрирани над 40 огнища. Повечето от тях са били в източната ѝ част, каза..

публикувано на 30.07.24 в 07:40
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

ЕНП: Унгария отваря вратата на ЕС за руски шпиони

Скорошното решение на Унгария да облекчи визовите ограничения за руски посетители представлява отваряне на вратата за шпиони и лидерите на ЕС трябва да предприемат спешни контрамерки, предупреди най-голямата политическа партия в общността, пише днес "Файненшъл таймс". В писмо, видяно от изданието, Манфред Вебер, председател на Европейската..

публикувано на 30.07.24 в 07:34

"Държавен вестник" публикува решението за системите за електронна война и борба с подводници

В "Държавен вестник" е публикувано решението за финансирането на проекта за системите за електронна война и борбата с подводници. Те трябва да бъдат купени за новите военни кораби. Решението мина скоростно през Министерския съвет, парламентарните комисии и пленарната зала. Проектът на стойност 194 331 000 лева беше одобрен от депутатите в..

публикувано на 30.07.24 в 07:34