Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Връщаме неизпълнен мандата за формиране на ново правителство

Снимка: Ани Петрова

Кандидатът за премиер Асен Василев заяви, че в 17.00 часа ще върне неизпълнен мандата за съставяне на ново правителство на президента Румен Радев.

"За съжаление, не успяхме да намерим 121 депутати, които да подкрепят нашата програма, съдебната реформа, законодателната дейност, за да може да се изпълни Плана за устойчивост и най-вече това, което заложихме, идвайки на власт – да няма корупция, държавата да работи за хората, а средствата да не отиват в няколко нарочени избрани фирми", каза Василев и добави:

"В този парламент успяхме да стигне до 117 депутата, които са готови да подкрепят програмата и политиките, предложение от "Продължаваме промяната". Надяваме се при едни следващи избори тези четирима депутати да бъдат избрани от народа и да можем да реализираме намеренията си".

Според Василев в четвъртък е станало ясно, че от депутатите на ИТН не може да се очаква подкрепа за формиране на ново правителство. Той припомни, че ИТН изобщо са отказали да влязат в комисия, когато един от приоритетите на ПП за реформа с антикорупционната комисия се гледал в парламентарна комисия.

"Аз мисля, че на всички стана ясно защо кабинетът беше свален. Имаше желание вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите осем фирми, при които са отивали в последните 15 години", отбеляза още кандидатът за премиер.

Запитан дали отново ще работи с "Има такъв народ", Василев отговори:

"Айнщайн има една много хубава мисъл: "Да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат е форма на лудост. Българският народ го е казал малко по-цветисто: "Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти".

На въпрос дали биха подкрепили трети мандат, ако той бъде даден на БСП или "Демократична България", Асен Василев отговори кратко: "Нека днес не се занимаваме с хипотези".


След като стана известно, че "Продължаваме промяната" няма да съставят ново правителство, от ГЕРБ потвърдиха, че ще върнат и своя мандат, след като го получат от президента. Депутатът Даниел Митов упрекна досегашните управляващи в безпомощност и некомпетентност:

"Дойдоха без програма, тръгват си с празна папка. Това е: безпомощни, некомпетентни, провалиха всичко, до което се докоснат. Логичен завършек на правителство, което не знаеше какво прави".

Какво ще бъде поведението нн ГЕРБ около третия мандат се очаква да обяви утре лидерът на партията Бойко Борисов, каза депутатът Даниел Митов:

"Утре от Бургас ще имате новини лично от лидера на ГЕРБ г-н Борисов".

От "Демократична България" призоваха президента да свика нови консултации с политическите сили, преди да реши на коя от следващите парламентарни групи да връчи третия мандат за кабинет. Ако дясната коалиция получи мандата, би преговаряла и с партия "Има такъв народ", заяви депутатът Ивайло Мирчев:

"Моментът е доста сложен и ще изисква наистина огромно разбиране и малко потискане на егото от всички страни".

Какво ще бъде поведението нан ГЕРБ около третия мандат се очаква да обяви утре лидерът на партията Бойко Борисов, каза депутатът Даниел Митов:

"Утре от Бургас ще имате новини лично от лидера на ГЕРБ г-н Борисов".

От БСП потвърдиха вчерашното си решение, че, ако получат третия мандат за кабинет, ще направят опит да съставят правителство.

От паритя "Има такъв народ", от ДПС и партия "Възраждане" са на мнение, че настоящият парламент е изчерпан.
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08

Жителите на Бързия и Берковица на протест срещу тировете

Жителите на село Бързия и Берковица излизат на протест тази вечер срещу преминаването на тирове през прохода „Петрохан“. Тежкотоварният трафик от Монтана за София, от вчера, е пренасочен през прохода „Петрохан“. Това се наложи заради ремонтните дейности на високоскоростния път Ботевград – Видин. За трети път в последните няколко седмици..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Пътят за Стара Загора и Харманли вече е отворен

Пътят през село Изворово за Стара Загора, Тополовград и Харманли вече е отворен. Движението беше преустановено вчера, заради задимяване от пожар, разгърнал се на 10 хиляди декара площ. Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец Трети ден огнеборците се опитват да потушат огъня, който е в трудно достъпна местност в Сакар..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 07:59